Очевидно има нужда от нови разговори. Това заяви Радан Кънев на влизане в парламента по повод реакцията на Патриотичния фронт, че няма да подкрепят програмата на ГЕРБ и Реформаторите. Най-трудната задача за всеки парламент, по думите му - сформирането на мнозинство, предстои.

Аз видях някои от бележките на Патиотичния фронт - не виждам нищо проблемно в тях. По думите му, патриотите имат конкретни мерки, които биха могли да се обсъждат.

За евентуална подкрепа на ДПС, Кънев изрази и обоснова мнението си, базирайки се на опитът. А той е - "България е управлявана от 4 коалиции с участието на ДПС и едно правителство на малцинството, подкрепяно и свалено от ДПС. Историята поне мен ме учи, че това е неприемлив вариант", смята Радан Кънев.

Продължава и тайнственото мълчание по отношение на имената на новите министри, въпреки че вече се спрягат някои имена.

Иначе Кънев обяви, че Реформаторите са готови на много сериозни компромиси и това се е видяло вчера.

По-късно Реформаторският блок все пак се обърна за подкрепа към Патриотичния фронт. Лидерът на ДСБ отиде „на крака" в парламентарната стая на патриотите, за да обсъди с тях  отново управленската програма на бъдещия кабинет.

„ПФ ще имат определени бележки по декларацията и ще искат да се добавят определени текстове", разказа пред журналисти след срещата Кънев и повтори, че лично той не вижда абсолютно нищо тревожно и скандално в исканите от ПФ текстове.

За да получат отново подкрепата на патриотите обаче ГЕРБ и РБ трябва да седнат отново на масата за преговори с тях. Тази тристранна среща, по думите на Кънев, трябва да бъде днес.

„Ние и патриотите за съжаление не можем да направим мнозинство в този парламент. Естествено, че трябва мандатоносителят да участва, за да има смисъл", обясни още реформаторът.

По отношение на това дали ще има подобна среща и с АБВ, Радан Кънев посочи, че за момента не знае дали е предвидена, но ако получат покана за такава, ще отидат.

В бъдещото мнозинство стабилизиращият елемент е Реформаторският блок", се похвали още Кънев и добави, че през последната една година реформаторите са натрупали много богата конфликтна коалиционна култура.

Не е лесно да се живее в коалиция, но очевидно ще бъде необходимо", заключи още лидерът на ДСБ.

Минути след като Кънев излезе от стаята на патриотите, там влязоха двете преговарящи дами на ГЕРБ Румяна Бъчварова и Менда Стоянова.

След като останаха там броени минути двете дами обясниха, че са отишли "на крака", за да поканят ПФ на среща в 14 часа в Народното събрание. На въпрос дали срещата ще бъде между ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт Менда Стоянова отговори: "Първо двустранна, а след това и тристранна".