АБВ днес ще предложи свои допълнения към предложението за програмна декларация на правителството, което вчера са получили от ГЕРБ и Реформаторския блок. „Ако те бъдат приети, тогава ще обсъдим варианта за участие в правителството", това условие постави Ивайло Калфин на влизане в парламента тази сутрин.

Ако ГЕРБ и Реформаторите решат, че нямат основа на съгласие с партията на Георги Първанов, тогава остава изборът ДПС да подкрепи правителството, по думите на Калфин.

Той увери, че АБВ полага всички усилия да се договори за политическа програма. В крайна сметка изборът е на ГЕРБ и Реформаторите, смята Ивайло Калфин. Той посочи основните искания на АБВ, които липсват в сегашното предложение за програма, а именно - нов избирателен кодекс, пропорционална система и друг начин на преразпределение на властта, промени в данъчната система, някои основни характеристики в пенсионната реформа.

Най-стабилната конструкция в България би била коалиция между ГЕРБ и БСП, която бихме подкрепили", посочи Калфин и изрази съжаление, че тя не се случва. „Ще изчакаме отговор от страна на ГЕРБ и Реформаторския блок - в крайна сметка те ще направят избора", заяви той.

Припомняме, Патриотичният фронт вече обяви, че не може да подкрепи предложената програмна декларация от страна на ГЕРБ и Реформаторския блок. Тя сериозно се разминавала с обсъжданите и приети в хода на преговорите точки от програмите на ГЕРБ и ПФ.