На извънредно заседание на Комисията по транспорт към Столичния общински съвет (СОС) днес ще бъдат разгледани внесените в петък искания на гражданите за Синята зона на столицата.

Обединените искания на Движението за национално единство и спасение „ДНЕС" и членовете на Фейсбук групата „Не на данък паркинг за живущите в зоните с платено паркиране" бяха допълнени и с тези на организациите на хората с увреждания, съобщиха от Гражданско движение ДНЕС.

На заседанието на Комисията като наблюдатели в ще участват представители на протестиращите граждани.

Припомняме, в началото на миналата седмица след среща с представители на неправителствени организации СОС реши да отложи част от новата наредба, регламентираща Синята зона в София, която трябва да влезе в сила от 1 септември. Председателят на столичния общински съвет Елен Герджиков обеща гратисен период до 1 октомври.

Движение ДНЕС временно спря гражданските протести, очаквайки днешното заседание на транспортната комисия в СОС.

Вчера стана ясно, че над 39 000 души са се включили в подписката срещу новите правила за паркиране в София, организирана от Гражданско движение „ДНЕС".

Подписката стартира на 16 юли и се провежда, както чрез интернет, така и на пунктове, разположени на възлови места в София.

Недоволството на гражданите е провокирано от факта, че Наредбата за организация на движението в Столична община стоварва проблемите на града върху хората, без да решава проблема с паркирането. Тя не е съобразена с жизнения стандарт на хората, въвежда серия дискриминационни условия и нарушава множество закони, вкл. Конституцията на Р. България.

Проведено преди дни социологическо проучване показа, че цената от 2 лв. за 1 час престой в синя зона е неприемлива според 71% от анкетираните, а 1 лв. за час престой в новата зелена зона не одобряват 60% от столичани. Според гражданите, не може паркирането да струва колкото два хляба, а в същото време ресторанти, магазини, хотели, банки и др. да са обособили собствени паркинги, лишавайки по този начин столичани от паркоместа.