На извънредно заседание на Комисията по транспорт към СОС в понеделник, 27 август 2012 г. ще бъдат разгледани внесените вчера искания на гражданите за Синята зона на столицата.

Обединените искания на Движението за национално единство и спасение „ДНЕС" и членовете на Фейсбук групата „Не на данък паркинг за живущите в зоните с платено паркиране" бяха допълнени и с тези на организациите на хората с увреждания, съобщават от Гражданско движение ДНЕС.

На заседанието на Комисията като наблюдатели в ще участват представители на протестиращите граждани.

Според тях наредбата за Синята зона в София нарушава закона. Те посочват, че в подзаконов нормативен акт на Министерството на регионалното развитие и благоустройството се определят достъпните места за паркиране на автомобили на хора с увреждания пред сгради за обществено обслужване и жилищни сгради:
1. най-малко 3 места за паркиране се предвиждат в паркингите с до 50 места;
2. най-малко 4 на сто от общия брой на местата за паркиране се предвиждат в паркингите с повече от 50 места;
3. най-малко 10 на сто от местата за паркиране се предвиждат в паркингите към сгради, предназначени за лечебни, социални, рехабилитационни, спортни и производствени дейности, и приемни сгради на транспорта.

В наредбата си Столичният общински съвет, в нарушение на Закона за нормативните актове, не се е съобразил с подзаконовия нормативен акт на МРРБ и е решил да съкрати тези бройки, без да има никакво основание за това.

Новата Наредба създава допълнителни неудобства за хората с увреждания:
Притежателите на карта за преференциално паркиране са длъжни да се свържат и снабдят лично, преди да паркират, от служител или от стационарен пункт (кабина на Центъра за градска мобилност) със специален талон, удостоверяващ година, месец, дата и начален час на паркиране /чл. 51, ал. 11 от Наредбата/. Тази нова алинея утежнява досегашното положение при паркиране на хора с увреждания, тъй като стационарните пунктове са ограничени по брой и местоположение и представляват допълнителни усложнения за хората с увреждания, изтъкват още протестиращите.

Гражданско движение „ДНЕС" смята, че ефектът от новата алинея е съмнителен. Нещо повече - хората с увреждания многократно са ни сигнализирали, че на сините паркоместа, отредени за тях, са спрели скъпи возила или коли с особен режим на движение.

„ДНЕС" продължава да отстоява мнението си, че правилата за паркиране засягат еднакво всички граждани. Ето защо, промените в наредбата трябва да отразяват общия интерес и да са в синхрон с българското законодателство, посочват още от движението.