69% от столичани не одобряват предвидените нови цени за паркиране в синя и зелена зона. Това показват резултатите от проведено в периода 14-21 август анкетно проучване сред 1303 жители на София, осъществено от агенция „Естат".

Управителят й Иво Жилев изтъкна, че за никого във финансов план промените в новата наредба не са изгодни. За позитивно засегнати се смятат само хората с увреждания и пенсионерите. Като най-засегнати са се самоопределили гражданите, живеещи в крайните квартали, които обаче работят в центъра.

Разпространено мнение според проучването е, че занапред софиянци ще избягват платените зони за паркиране и ще ползват градския транспорт. Важно е да се отбележи, че има сериозна протестна нагласа. Половината от анкетираните граждани са наясно, че движение ДНЕС е внесло в съда жалба срещу новата наредба и подкрепят действието им. 37% от участвалите в запитването са на мнение, че въпреки всички протестни действия, промените ще влязат в сила.

Резултатите от проучването показват, че 52% от столичани не одобряват и въвеждането на максимално време за престой в синя (2 часа) и в зелена зона (4 часа), срещу 43% одобряващи това решение на столичните общински съветници.

Одобрявате ли или не следните промени:

Максимално  време за паркиране

Цена за 1 час престой

Валидност на зоните

Изисквания към живеещите в районите на зоните

Промените в реда за префер. паркиране на автомобили, превозващи хора с увреждания

Одобрявам

43,0

28,3

29,4

33,1

45,8

Не одобрявам

51,8

68,7

67,7

61,6

25,6

Не мога да преценя

5,3

3,1

2,9

5,4

28,7

общо

100,0

100,0

100,0

100,0

100,0

14.3 % от анкетираните са декларирали, че живеят в района на „синя зона", 19.3 % - в „зелена зона", а 64 % - извън зоните за платено паркиране. В същото време, 33 % работят в „синя зона", на 17% работните места са в новата „зелена зона", а 44 % са трудово ангажирани извън зоните за платено паркиране. Това в голяма степен обяснява и големия процент (65.3%) отговорили, че новите правила за паркиране в София ще им се отразят негативно, а други 21% не могат да преценят, пояснява от агенцията. Едва 13.7% оценяват положително промените в Наредбата за организацията на движението в София.

Според Желев недоволството от наредбата кореспондира и с възраженията на софиянци и по други столични проблеми, като това допълнително засилва негативната нагласа на гражданите.

Координаторът на движение ДНЕС Галя Николова изрази становище, че покупателната способност на населението трябва да се има предвид при определянето на цените на парковите места. По нейни думи хората имат готовност за разумен диалог и не търсят конфронтация с властите.

Как промените в наредбата ще се отразят на Вашето паркиране в центъра на София?

Процент

Ще избягвам платените зони

28,7

Ще ползвам повече градския транспорт

15,4

Ще си извадя стикер за паркиране пред дома

9,1

Ще си направя абонамент за платен паркинг

2,6

Ще търся други начини

26,1

Няма да се отразят

18,1

общо

100,0

Конструктивната комуникация между гражданите и столична община е единственият начин за благоприятен изход от създалата се ситуация, подчерта тя. Николова посочи, че на 27 август е насрочено извънредно заседание на комисията по транспорта, свързано с новата наредба.

Събраните до момента подписи срещу новата наредба са 30 000.