Независимата избирателна комисия в Афганистан обяви, че парламентарните избори в страната ще бъдат отложени с няколко месеца.

Насроченият за 22 май вот ще бъде проведен на 18 септември, съобщи БиБиСи.

Основната причина за забавянето на изборите е липсата на достатъчно средства и опасенията, че няма да може да бъдат осигурени мерки за сигурност, които да гарантират нормалното провеждане на изборния процес.

„Избирателната комисия реши заради липсата на достатъчно бюджет, проблеми, свързани със сигурността, логистични трудности и нестабилната обстановка, да организира изборите за парламент на 18 септември 2010 г.", заяви представител на избирателната комисия.

По-рано от там бяха съобщили, че имат нужда от поне 50 милиона долара финансиране от международни донори, за да може да бъдат събрани необходимите 120 милиона за провеждането на изборите.

Отлагането на вота се случва на фона на продължаващата нестабилност в страната, посочва БиБиСи. Макар че преди месец президентът Карзай представи номинираните от него министри в новия кабинет, все още някои министерски кресла остават вакантни.

Същевременно остават съмненията около провеждането и на тези избори след проблемите, последвали преизбирането му за държавен глава.

В средата на ноември той за втори път положи клетва като президент на страната. До това се стигна след проведените през август избори, от които Карзай излезе с втори президентски мандат.

Победата му обаче беше оспорвана, заради обвинения за измами и фалшифициране на вота. В крайна сметка беше решено през ноември да бъде проведен балотаж, но опонентът му Абдула Абдула се отказа, с което осигури повторния мандат за Карзай.