Хамид Карзай за втори път положи клетва като президент на Афганистан.

В своята реч той заяви, че неговите министри трябва да бъдат компетентни и справедливи.

Карзай обяви още, че корупцията е огромен проблеми и по този повод в Кабул скоро ще бъде проведена конференция, на която да бъдат потърсени нови начини за справянето с нея.

Също така афганистанският президент е поканил основния си опонент на изборите Абдула Абдула да работи заедно с него за просперитета на Афганистан.

Той е призовал и за създаването на национален съвет, който да помогне за осигуряването на мир в страната.

По думите му афганистанските сили за сигурност трябва да бъдат увеличени, а ролята на международните сили - намалена.

Карзай също така обяви, че започва битка с продукцията и разпространението на наркотици в Афганистан.

Говорейки в Кабул в навечерието на инаугурацията, държавният секретар на САЩ Хилъри Клинтън заяви, че Афганистан се намира в критичен момент и сега Карзай има възможността да подобри живота на сънародниците си.

Улиците на Кабул са били почти празни заради засилените мерки за сигурност, съпътстващи церемонията по встъпване в длъжност, съобщава БиБиСи. Карзай се закле в президентския дворец в столицата в присъствието на над 300 международни гости.

На церемонията е пристигнал и външният министър на Германия Гидо Верстервеле.

Припомняме, Хамид Карзай стана президент на Афганистан за втори път след проведените през август избори. Победата му обаче беше оспорвана, заради обвинения за измами и фалшифициране на вота.

В крайна сметка беше решено през ноември да бъде проведен балотаж, но опонентът му Абдула Абдула се отказа, с което осигури повторния мандат за Карзай.