Единственият съперник на действащия президент на Афганистан Хамид Карзай, Абдула Абдула се отказа от участие във втория тур на президентските избори, който трябваше да се проведе на 7 ноември.

В изявление от тази сутрин Абдула заявява: „В името на народа, в името на милиони хора, които дадоха доверието си и своя глас да мен на първия тур, в този тежъкт момент от историята, това не е лек избор за мен".

Преди да направи изявлението си пред около 800 свои привържениците, Абдула присъства на около половин часова обща молитва с четене на Корана. Заедно с Абсдула бяха и говорителят на неговия предизборен щаб, депутати от афганистанския парламент.

Абдула Абдула съобщи още, че първите консултации за провеждането на изборите са проведени още пет месеца преди самия вот. Такива разговори са проведени и след първия тур, когато са отбелязани масови фалшификации и подмяна на избирателни бюлетини.

Именно заради нередностите нито един от кандидатите не събра на първия тур 50+1 % от гласовете на избирателите, които са необходими за спечелване на президентския пост.

По думите на Абдула две са основните причини да не желае да продължи участието си в изборите.

Първата - това е ангажираността на Централната избирателна комисия в Афганистан, която е назначена от Хамид Карзай и действа в негова полза. Втората причина е „неконтролируемото използване на административния ресурс от страна на действащия президент".

Той като условията ще се повторят и на втория тур, аз не виждам смисъл и не усещам желание за участвам", каза Абдула.

Отказът на Абдула от участие във втория тур нанася сериозен удар върху легитимността на изборите, пише БиБиСи.

От друга страна държавният секретар на САЩ Хилъри Клинтън даде знак, че въпреки решението на Абдула Абдула биха признали изборите и втория мандат на Хамид Карзай, спечелен служебно.
И в нашата страна става такива неща, когато един от кандидатите реши да оттегли своята кандидатура", казва Клинтън.

Стотици хиляди бюлетини бяха признати за недействителни при провеждането на първия тур през август месец. В хода на разследване, подкрепено и от комисията от ООН, бяха преразгледани окончателните резултати.
Така обявените 49.67% за Карзай и 31% за Абдула наложиха провеждането на балотаж.

В началото на тази седмица Абдула поиска оставката на Централната избирателна комисия, но от там отхвърлиха обвиненията му.