Правителството на румънския премиер Виктор Понта оцеля на вот на недоверие в парламента във връзка с разразил се през последната седмица скандал в балканската страна.

Toва съобщиха двама депутати от управляващата партия, цитирани от Ройтерс.

Това е първият политически тест за властта от ноември 2014 година, когато се проведоха президентски избори в страната, спечелени от центристки кандидат.

Оцеля с голяма разлика, нямаше изненада, каза единият депутат от управляващата партия.

„Опозицията се нуждаеше от 278 глас, за да успее", добави той.

Другият депутат заяви, че управляващата Социалдемократическа партия и техните съюзници в парламента се въздържаха.

194 депутати гласуваха за сваляне на Понта.

Само преди няколко дни парламентът на Румъния отхвърли молба на антикорупционни прокурори да се отнеме имунитетът на премиера Виктор Понта, който е разследван за корупция и други престъпления.

Румънски прокурори за борба с корупцията обявиха, че са започнали криминално разследване спрямо действащия министър-председател, подозирайки го в извършването на престъпления като фалшификации, пране на пари, конфликт на интереси и укриване на данъци. Премиерът е заподозрян за корупция, включително за данъчни измами в периода 2007-2008 година докато е бил депутат в парламента.

Темата за обвиненията срещу румънския премиер Виктор Понта влезе и в Европейския парламент (ЕП).

Миналата седмица президентът на страната Клаус Йоханис призова Понта да подаде оставка. Йоханис добави, че предпочита цялото правителство да хвърли оставка, а не само Понта.