Парламентът на Румъния отхвърли молба на антикорупционни прокурори да се отнеме имунитетът на премиера Виктор Понта, който е разследван за корупция и други престъпления, съобщава АП.

231 депутати гласуваха "против" искането на прокуратурата, а 120 депутати "за" молбата.

Премиерът е заподозрян за корупция, включително за данъчни измами в периода 2007-2008 година докато е бил депутат в парламента. Също така е разследван за конфликт на интереси и пране на пари.

По-рано Понта заяви пред чуждестранна медия, че очаква правителството да оцелее при запланувания за петък вот на недоверие в парламента.

Той поясни, че е обмислял оставка, след като е научил, че е разследван, но впоследствие е решил да остане, за да се запази политическата стабилност в страната. Според него падането на правителството може да доведе до „политическа криза...за три, четири, пет месеца". Понта смята, че политическата криза е „неочакван подарък" за Русия, която си обтегна отношенията с Румъния.

Миналата седмица президентът на страната Клаус Йоханис призова Понта да подаде оставка. Йоханис добави, че предпочита цялото правителство да хвърли оставка, а не само Понта.