Темата за обвиненията срещу румънския премиер Виктор Понта влезе и в Европейския парламент (ЕП). Още на откриването на пленарната сесия на евродепутатите в Страсбург от Европейската народна партия (ЕНП) лансираха идеята в дневния ред на ЕП да залегне обсъждане на този казус.

Разследват министър-председателя на Румъния по шест обвинения, а социалистите в местния парламент блокират това разследване, обявиха от ЕНП и изразиха силна загриженост.

Партията на европейските социалисти (ПЕС) пък веднага побърза да увери останалите евродепутати, че този дебат може да се обсъжда „публично и по неутрален начин" от социалистите. Не можем да допуснем изкривяване на фактите, увериха европейските социалисти.

Депутатите от двете най-големи групи в ЕП обаче не можаха да се разберат дали искат тази тема да се разглежда от външната комисия към парламента, или от председателския съвет. Край на диспута бе сложен от самия председател на ЕП Мартин Шулц, който отсече, че въпросът за незаконните практики на румънския премиер ще влезе в дневния ред и на двата органа.

Припомняме, че преди броени дни румънската прокуратура обяви, че започва наказателно преследване срещу министър-председателя Виктор Понта. Държавният глава Клаус Йоханис поиска оставката на премиера.

Според обвинението „Понта е заподозрян в редица престъпления, включително измама, пране на пари, конфликт на интереси и укриване на данъци". Според властите престъпленията, в които е обвинен, са били извършени докато е имал своя частна адвокатска практика.

Днес обаче правната комисия на долната камара на румънския парламент отхвърли искането на главния прокурор за криминално разследване срещу Понта.