Въпросът за референдума е некоректен. Тази позиция изрази държавният глава Росен Плевнелиев на среща в президентството с червените депутати.
Според него въпросът трябва да е „дали искаме да развиваме атомната енергетика чрез изграждане на нови мощности - да или не".

„Въпросът трябва да бъде преформулиран", категоричен бе президентът. „Не искам да злоупотребяваме с най-силното оръжие на демокрацията", каза още Росен Плевнелиев.

По-късно обаче, премиерът и лидер на ГЕРБ Борисов обяви, че партията му ще се съгласи с всички предложения на БСП за референдума, включително и за въпроса. Все пак Борисов изрази надеждата си, че КС ще отмени този референдум като противоконституционен.

Със срещата с БСП президентът започна серията си консултации с ръководствата на парламентарните формации. По-късно днес предстоят разговори с ПП ГЕРБ, ДПС, Синята коалиция и на партия „Атака".

Той попита, ако се проведе всенародно допитване с въпроса, както е зададен в подписката на БСП, това означава ли, че за всеки голям проект ще се прави референдум - за бъдещето на 7-ми блок, за „Набуко", за изграждането на автомагистрала „Хемус".
Според него ако е така зададен въпросът, при положителен резултат от референдума, ни изправя пред опасността проектът АЕЦ „Белене" да стане на всяка цена.

Борисов с объркващ маньовър за референдума
Още...

Росен Плевнелиев е категоричен, че от въпроса зависи дали референдумът ще се проведе бързо и коректно или ща затъне в процедурни хватки. „Референдумът е тест за демокрацията", каза още президентът.

Според него дълг на политиците е първият референдум в демократична България да се проведе по правилата. „Щом има събрани необходимите подписи, референдум трябва да се проведе. Въпросът е не „дали", а „как" да направим референдумът", посочи президентът.

По думите на Плевнелиев е важно и как в Народното събрание ще протекат дебатите за референдума. „Парламентът трябва да осигури възможността на гражданите да направят информиран избор", категоричен е държавният глава.
Според него само при правилно формулиран въпрос, независимо от резултатите, те ще докажат, че обществото има своята основна роля в политическия процес на демократична България.

„Моето мнение е, че хората трябва да бъдат питани по въпроси от стратегическа значение за нацията, а не по технически и експертни казуси или по конкретни проекти", изтъкна Росен Плевнелиев.

Въпросът за референдума не може да бъде преформулиран, според ДПС
Още...

Той смята, че националните референдуми трябва да отговарят на принципни национални въпроси. Според него развитието на ядрената енергетика чрез изграждане на нови мощности може да стане на площадката в Белене, в Козлодуй или дори на трето място.

„Всеки път ли ще правим референдуми - за всяка централа, за всеки проект?. Целта на референдума не е да освободи от отговорност политиците и институциите за милиардните проекти на България", смята държавният глава. Росен Плевнелиев е на мнение, че настоящият въпрос е объркващ и се състои от два отделни въпроса, отговорите на които могат да са противоречиви и освен това не изчерпва всички възможности за избор.

Росен Плевнелиев изтъкна, че европейската практика в много държави показва, че са провеждани подобни референдуми за бъдещето на ядрената енергетика по принцип, нейното влияние върху природата и националната сигурност.
„Най-важно е да покажем, че можем да работим по правилата на демокрацията и да организираме и проведем референдума по един достоен начин", настоя държавният глава.

Очаквано социалистите се разминаха с държавния глава дали въпросът за референдума е коректен или не.

Сините искат от Плевнелиев да спре референдума
Още...

Според лидера на БСП Сергей Станишев въпросът на референдума може да бъде зададен така, както са го формулирали социалистите. „Когато беше формулиран въпросът, много внимателно сме обсъждали формулировката", категоричен бе соцлидерът и допълни: „Формулировката е коректна и конституционна".

Той посочи още, че въпросът, зададен от червените, отговаря на желанието на българските граждани. Според Станишев формулираният въпрос не е в разрез с евентуално изграждане на нови мощности в АЕЦ „Козлодуй", но засега 7-ми блок по думите му е далечен план.
„Във въпроса не става дума за конкретния проект", смята соцлидерът, визирайки строителството на АЕЦ „Белене".

Станишев също така е на мнение, че трябва да се спазят законовите срокове за референдума. Социалистите обещаха дискусията в парламента да е коректна.

Червените се оплакали на държавния глава от правителството, което според тях тръгнало по пътя на конфронтацията. От БСП са настояли пред Росен Плевнелиев след като в парламента приключат дебатите за референдума, президентът да инициира втори кръг разговори между политическите сили.

"Първият референдум в България трябва да бъде успешен", смята Сергей Станишев. Той отново лансира идеята си за промяна в закона за референдумите с цел намаляване на изискуемия праг, при който всенародно допитване да се счита за валидно.

Според него такава промяна може да стане при воля от мнозинството. Станишев припомни, че настоящият закон за референдумите, приет от Тройната коалиция, е резултат от политически компромиси.

Червените приветстваха инициативата на президента за провеждане на полтитически консултации с партиите за референдума.