ГЕРБ ще подкрепи всички предложения на БСП за референдума. Това съобщи премиерът Бойко Борисов след консултациите при държавния глава.

Безспорно начинът, по който е зададен въпросът е противоконституционен, категоричен бе премиерът. Безспорно, по думите му, манипулативно е зададен и манипулативно са събрани подписите.
Борисов обясни, че има информация, че социалистите са питали хората искате ли по-скъп ток.

Премиерът обаче посочи, че ГЕРБ е за референдумите. „С ясното съзнание, че подкрепяме противоконституционен въпрос, ще подкрепим провеждането на референдума възможно най-скоро", съобщи премиерът.
Той поясни, че управляващите ще подкрепят всяко предложение на БСП.

Борисов се заяде за едно от предложенията на червените за въпроса да се поясни, че изграждането на АЕЦ „Белене" трябва да стане с държавно участие.
Според него това също е манипулативно предположение, защото държавното участие във втората АЕЦ може да е и 0,001 процента. Като кажат с държавно участие, да кажат откъде да вземат парите - от пенсионерите, от учителите, призова още премиерът Борисов.

Той изтъкна, че преди време Станишев и Първанов обявили големия шлем и Станишев участвал в тържествата за реализацията на този голям шлем, а после прехвърлял отговорността за бъдещето на АЕЦ „Белене" на шефа на НЕК.
"Капанът към нас е много голям", подчерта Бойко Борисов. Той отново изтъкна, че ГЕРБ ще трябва да подкрепят противоконституционно нещо.

Премиерът е изцяло съгласен с позицията на Синята коалиция за референдума, но въпреки това ГЕРБ няма да подкрепят инициативата на сините за сезиране на конституционния съд за АЕЦ „Белене".
Бойко Борисов коментира още, че ако управляващите не подкрепят референдума, опозицията ще ги атакува, че ГЕРБ не искат да чуят за народа.

От двете злини, избираме референдума, с какъвто текст БСП предлага, подчерта Борисов.

Според него референдуми у нас е можело да се провеждат за по-приятни теми като членството ни в еврозоната. Нещо толкова хубаво като референдума още с началото му ще бъде опорочено, смята министър-председателя.

Той сподели и една своя надежда, че все пак конституционният съд може да отмени референдума.

Искра Фидосова коментира искането на социалистите за промяна в закона за всенародното допитване с цел премахване на високия праг за валидност на референдума.
Според шефката на правната комисия в парламента при стартирала процедура за провеждане на референдум, дори и да бъде променен законът, той няма да важи за настоящото допитване.

Както големият шлем се оказва един фарс и манипулация, така и въпросът има манипулации, убедена е Фидосова.

Тя е категорична, че референдума ще се проведе преди изборите 2013, през януари или най-късно през февруари.
Още следващата седмица референдумът слиза за обсъждане в ресорните парламентарни комисии.

Също така, управляващите ще предложат в своята инициатива всяка партия да заплати с държавната си субсидия своя дял за провеждането на референдума.

Фидосова поясни, че за каузата ГЕРБ ще се откажат от средствата си за предизборни плакати и концерти. Това, което покаже референдумът, това ще бъде, категорична бе Искра Фидосова.

Припомняме, за да бъде валиден референдумът, в него трябва да са гласували 4 300 000 българи.