Днес синдикатите очакват да получат окончателния проект на финансовото министерство по антикризисните мерки, които да бъдат обсъдени утре.

Според вицепрезидента на КНСБ Пламен Димитров синдикатите са успели да променят логиката на антикризисните мерки:
"От тази гладна точка сме направили необходимото да убедим работодателите и правителството. В следващите 7-8 месеца тези мерки могат да донесат приходи между 5 и 8 млрд. лв.", каза Пламен Димитров.

Постигнато е и съгласие за увеличаването на минималната работна заплата от 1 юли, както и премахване на прага при обезщетенията за безработица, като сумата ще достигне до 60% от получаваната заплата.

За предлаганото от синдикатите четете тук.

Другата съществена промяна е замразяването на държавно регулираните цени - ток, парно и т.н.

"Така се спират всякакви напъни на големите монополи за вдигане на цените и за това имаме съгласие и от премиера, и от финансовия министър", коментира Пламен Димитров.

„Това са конкретни мерки към домакинствата и вчера не чухме основни обструкции по нашите", допълни Димитров. Според оценката му мерките са доста радикални.

"Самият факт, че правителството е разговаряло със синдикатите и работодателите е положителен", каза проф. Митко Димитров, директор на института по икономика на БАН.

Според него много добре трябва да бъде оценен и фактът, че около 80% от мерките се приемливи и за трите страни. Той допълни, че в обявения вчера антикризисен пакет най-голямо значение има намерението да се изплатят задълженията, които държавата има.

"Новият момент и жест от страна на бизнеса е, че не настояват това да стане веднага", уточни проф. Димитров.

По повод идеята за данък "лукс" Димитров каза, че тук трябва да има повече информация, защото е важно как точно ще бъдат определени хората, които ще бъдат обложени с данъка.

Важен е въпросът дали правителството е събрало ефективно средствата досега и дали ги е използвало ефективно. За Димитров по-реална е идеята за т.нар. данъчна амнистия, която беше предложена от работодателите.