Няма да има промяна в плоския данък, заяви финансовият министър Симеон Дянков на влизане в КНСБ за срещата си с лидери на работодателски и синдикални организации по пакета от антикризисните мерки.

Той дойде от извънредното заседание на Министерски съвет, на което бяха обсъдени 48-те мерки на правителството срещу кризата.

Синдикатите и работодателите, които вчера дискутираха по темата повече от 7 часа, искат правителството да приеме мерки за подкрепа на фиска.

За осигуряване на ресурс за реалния сектор се предлага правителството, съвместно с БНБ, да приеме пакет от мерки за облекчаване на достъпа на бизнеса до кредити.

За подкрепа на домакинствата и вътрешното потребление се предлага също пакет от мерки, сред които замразяване до края на годината на държавно регулираните цени на стоки и услуги от обществен интерес.

Сред предложенията им е легализиране на нерегламентираните доходи - но не от престъпна дейност - с които е придобита собственост, чрез еднократното й данъчно облагане.

Това, както поясни шефът на БСК Божидар Данев, е предложение правителството да въведе един вид „амнистия" за нерегламентирани доходи от сивия сектор, които не са от престъпна дейност.

Амнистирането ще е чрез заплащане на 10% от данъчната оценка на придобития имот. Който си плати „вноската", му се легализира доходът, поясни Данев. 

Сред предложенията на социалните партньори са либерализиране на инвестиционния режим на сребърния фонд, а също и ограничаване на публичните разходи, като например до края на тази година бъде ограничено допълнителното материално стимулиране на държавната администрация от събираните такса и глоби.

Настоява се още да бъде възстановена финансовата дисциплина в държавата.

На първо място е необходимо ускоряване на разплащанията чрез незабавно изготвяне на график за изплащане в пълен размер до края на първото полугодие от държавата, общините, държавните и общински предприятия  на дължимите суми по изпълнени обществени поръчки.

Незабавно възстановяване в законовия срок на ДДС и акцизи към фирмите предвиждат още предложенията към правителството.

Сред мерките, по които не е постигнат консенсус между социалните партньори е въвеждането на необлагаем минимум поне на ниво минимална работна заплата, както и криминализиране на умишленото неплащане на заплати и невнасяне на осигуровки.

Социалните партньори предлагат въвеждане на специфичен отпуск по икономически причини, а също и промени в данъчните закони.