След дълъг и сложен дебат и преглед мярка по мярка - от срещата между синдикати, правителство и бизнес - излезе новината, че по 80% от антикризисните мерки има съгласие между трите страни на преговорите.

Няма отхвърлени мерки, но по някои се налага допълнителен анализ и дебат, заяви председателят на КНСБ Желязко Христов след 3-часовата среща с финансовия министър.

Сред мерките

  • 20% данък лукс
  • данък върху лихвата на депозити над 100 хил.лв
  • облагане заплатите на работещи пенсионери
  • таван на заплатите на държавните чиновници
  • 2-годишно замразяване на осигуровките

Предстои синдикатите да се запознаят с мерките на правителството, преди официалния дебат по време на тристранката, свикана от вицепремиера Дянков във вторник.

Много съм удовлетворен от днешната ни среща, заяви финансовият министър Симеон Дянков, който дойде на срещата направо от извънредното неделно заседание на кабинета.
Има някои доста иновативни интересни мерки, посочи той, но за да се произнесе по тях му е необходим допълнителен анализ - например колко ще струват, ако бъдат въведени.

По отношение на фиска синдикати, бизнес и правителство, са постигнали 100% консенсус. Трите страни смятат за удачно по-активно да се използва Българската банка за развитие.

Бизнесът от своя страна предлага мерки за увеличаване на приходите. Ние предлагаме 4 абсолютно нови мерки, заяви председателят на БСК Божидар Данев. Кои са тези мерки обаче той не посочи, тъй като предстои допълнително те да бъдат разработени.

Без допълнителни средства няма как да се излезе от кризата, категоричен е той. Държава, бизнес и синдикати са се договорили още периодично да се провеждат тематични тристранки.
Първите срещи ще са за здравеопазването - за финансиране на здравноосигурителната система.