Публикуваме коментара на Емил Мачиков, секретар на ДСБ, от профила му във "Фейсбук" по повод събарянето на първите четири къщи в Гърмен вчера.

Рядко си позволявам да изказвам публично позиции, но днес ще изложа личното си възмущение от случващото се в с. Гърмен и тъй наречената махала „Кремиковци".

Преди малко „държавата" събори четири „незаконни" постройки във въпросната махала пред разплаканите погледи на няколко ромски семейства.

Същата тази държава, която десетилетия имитираше програми за ромска интеграция, но умишлено държеше тази етническа група в сегрегация и задълбочаваща се мизерия с единствената цел да си набавя необходимите гласове срещу дребна сума пари и няколко кебапчета.

Днес ние решихме да задоволим низките страсти на една друга група етнически „Българи", лумпенизирана поради сходни икономически процеси и предимно гласуваща за псевдо -националистически формации, обслужващи руски интереси.

Искам да попитам:
1. По какъв начин малтретирането на най-бедното и нещастно население в Европа ще реши един чисто битов пиянски конфликт, в който далеч не е ясно кой е виновен.

2. Осигурени ли са съоръжения за временно настаняване на хората, които остават без подслон и ако не са -къде смятате, че ще нощуват тези деца, които нямат никаква вина, че са родени в мизерия и нищета. Дори това да бяха животни, в цивилизования свят щеше да им бъде осигурен подслон и храна, както се прави с бежанци, пострадали от бедствия и крайно нуждаещи се хора.

3. Някой дава ли си сметка, че къщите в над 50% от българските села са също абсолютно незаконни, а над 90% от оградите на парцелите, свинарниците, козарниците и кокошкарниците, кладенците им, не отговарят на нормативните изисквания. Да не говорим за казаните за варене на ракия, плащане на акциз и др. Няма нито едно селско куче, което да е регистрирано и да се гледа съобразно българското законодателство. Масово се нарушават режимите за носене и съхранение на ловно оръжие. Няма почти нито една законна селска канализация.

4. С какво хотел "Дюн" и "Оазис", построени на дюни в "Слънчев Бряг", са по-законни от циганските бараки, строени с адски мъки и къртовски труд с единствената цел да осигурят някакъв подслон на тези хора, оставени без работа.