Първите 4 незаконни къщи в квартал „Кремиковци" на Гърмен бяха съборени принудително днес.

Кордон от полиция и жандармерия застана между багерите и жителите на махалата.

Напрежението в квартала се усеща още от рано сутринта, тъй като тези постройки бяха предупредени за принудителното събаряне с бележки от РДНСК, залепени на вратите.

Първата постройка - едноетажна, беше съборена от собственика си.

Самите жители са започнали подписка, която възнамеряват да изпратят в Народното събрание.

Сутринта в махалата „Кремиковци" се скандираше „Бойко! Бойко!", като призив за помощ. Още...

Човешкото отношение в наказателната акция се измерваше с времето, дадено на семействата да спасят дограмата и керемидите на къщите си и да извадят имуществото от тях. Засегнатите се заканиха, че ще си построят колиби на мястото на къщите и агресията им се насочи към местните власти, но и към останалите местни хора.

За създавалата се ситуация прелитат единствено взаимни обвинения:

Заместник областният управител на Благоевград Асим Адемов, който е бивш общински общински съветник, обвинява бившия кмет Ахмед Башев, че е измамил хората, а настоящия, Минка Капитанова, че дезертира от проблема.

Проблемът с незаконното строителство е създаван умишлено, категоричен е Асим Адемов.

Според него уловката на местните власти е, че продавайки на циганите общинска земеделска земя, те са били излъгани, че могат да строят. Припомняме, за вероятност за измами съобщи настоящият кмет Минка Капитанова.

По-рано днес вицепремиерът и министър на социалната политика Ивайло Калфин заяви, че събарянето на незаконни постройки в Гърмен няма да реши проблема.

Не се случи и нищо като следствие от обявеното миналата седмица намерение на Държавната агенция за закрила на детето ДАЗД да създаде мобилни групи, които да картографират най-проблемните семейства и децата в риск, за да им осигурят защита.