За още 30 милиона лева допълнително към годишната субсидия на БДЖ настояват от синдикат "Подкрепа".

Синдикатите смятат, че средствата ще помогнат за покупка на нови влакове и ще гарантират увеличението на работната заплата с 10-12%, както е записано в Колективния трудов договор.

Профсъюзът настоява финансовото министерство да одобри незабавно плана за оздравяване на дружеството, според който в следващите 7 години железницата ще получи 210 милиона лева.

Синдикатите изразиха недоволството си от това, че финансовият министър Владислав Горанов не се яви в парламентарната комисия по транспорт миналата седмица.

Марио Нинов, заместник-председател на федерацията на транспортните работници към КТ "Подкрепа", изрази опасението на синдиката за заплатите на служителите.

В Колективния трудов договор е записано, че при повишаване на минималната работна заплата, както ще стане от 1-ви януари догодина, заплатите на железничарите също трябва да се повишат със съответния процент. Синдикалистът заплаши, че ако не се спазват споразуменията има вероятност и за социално напрежение.

Планът за оздравяване на БДЖ трябва да бъде одобрен сега, когато се прави бюджетът или поне към държавната субсидия на дружеството да бъдат предвидени още 30 милиона лева.

Ако в момента се пропусне да се предвиди в бюджета финансирането на този план, това означава, че нищо просто няма да излезе, каза още  Марио Нинов.