Министърът на финансите Владислав Горанов провали заседание на парламентарната комисия по транспорт.

Финансист номер 1 отказа да се яви пред народните избраници с обяснението, че заседания на комисии не се провеждат по време на пленарни заседания.

Историята започва от там, че председателят на парламентарната комисия по транспорт Гроздан Караджов свика заседание от 10.30 часа, на което покани министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и министъра на финансите Владислав Горанов.
Задачата бе депутатите от тази комисия да разпитат двамата министри за това дали ще има пари за необходимите дейности в сектор „Транспорт".

Първоначално Караджов помоли колегите си да изчакат търпеливо финансовия министър и едва тогава да започнат с въпросите и към министър Московски, който вече бе заел мястото си. След като минаха повече от десет минути Караджов настоя да разбере от парламентарния секретар на Горанов какво точно се случва с него. Той обаче не успя да отговори ясно дали министърът ще се появи пред депутатите, като обясни, че му трябва време да разбере какво се случва.

Аз съм учуден и възмутен от това неприсъствие на министъра на финансите", реагира остро, докато чакаше, депутатът от „БСП Лява България" Георги Свиленски. Социалистът напомни, че България е парламентарна република и поведението на финансист номер 1 е неуважително.

От левицата все пак използваха момента и се обърнаха с критика към присъстващия министър Московски.Съветвам министър Московски да си подаде оставката заради лошото състояние на сектор „Транспорт" и най-вече на жп транспортът.

„Всеки ден чуваме за закъсал влак, персоналът започва да има здравословни проблеми. Тези неща не са случайни. Това, което си говорим от години за целенасоченото унищожаване на БДЖ, вече е факт", предупреди Свиленски. Той обвърза и вчерашната „гореща" тема за състоянието на военновъздушните ни сили и загатна - „след авиацията не знам дали по едно и също време, или не, но БДЖ може да загине преди българската авиация".

БДЖ е тръгнало по пътя на ВВС", се включи в дебата и независимият депутат Георги Кадиев и предупреди  - „както имаме четири самолета, да не стане така, че ще имаме четири влака". „Ако не дойде министърът, просто закрийте комисията и насрочете друга комисия", предложи още Кадиев.

Именно този съвет послуша председателят на транспортната комисия и обясни на депутатите, че са се събрали напразно и няма да има заседание, заради отсъствието на финансовия министър.
Ще разбера защо не е дошъл", се закани „реформаторът". Той дори обеща, че ще обясни случая в писмо до министър-председателя Бойко Борисов и до председателя на парламента Цецка Цачева и ще ги помоли за това да осигурят явяването на министър Горанов.

Само минути по-късно стана ясно, че финансовият министър Владислав Горанов е дошъл в сградата на властта, но е решил да остане в стаята на парламентарната група на ГЕРБ.
Има някакво неразбиране", разтълкува случилото се пред журналисти министър Горанов и обясни - „до колкото на мен ми е известно, докато има пленарно заседание не може да се провеждат комисии".

„Така или иначе си свикат нормално заседание, извън пленарно заседание, аз имам готовност да коментирам с тях всички въпроси, които ги интересуват", обяви министърът на финансите. Отново на въпрос защо не се е качил при депутатите и ги е оставил да го чакат, Горанов отвърна - „наблюдавах, че тече пленарно заседание".

„Поканата беше отправена за 10.30 часа или след приключване на пленарно заседание. Аз очаквах да приключи пленарното заседание. В моята покана пише да се явя, когато приключи пленарното заседание и заради това не се качих на комисията", обясни финансист номер 1.