Либия официално се разграничи от изказването на Сейф Ал Ислам за мъченията, на които са били подлагани българските медици от либийски полицаи.
Това съобщава на електронното издание на катарската телевизия „Ал Джазира", цитирано от БНР.

В отговор на изказването на Сейф Ал Ислам, високопоставен либийски източник се е свързал с редакцията на телевизията за да подчертае, че мнението не изразява позицията на Джамахирията.

Припомняме, преди два дни в интервю за „Ал Джазира" синът на Кадафи обяви, че българките наистина са били изтезавани в либийския арест.

От самото начало либийската полиция не е подходила към случая по професионален начин, подчерта тогава Сейф Ал Ислам.

В ново свое интервю, този пред пред „Нюзуик", което предстои да излезе на 13 август, синът на либийския ръководител заявява, че процесът срещу българските медици е бил "шантаж", но европейците също са изнудвали Либия и "са заплатили цената на неморалната игра".

По-рано днес германският зам.външен министър Гернот Ерлер призова либийския ръководител Муамар Кадафи да даде обяснения за изявленията на сина си за изтезанията, на които са били подложени българските медицински сестри, прекарали осем години в либийски затвор.

Либийският ръководител "трябва да внесе разяснения, за да се знае кой носи отговорността (за приложените изтезания) и кой трябва да отговаря за тях", добавя германският дипломат, цитиран от АФП и БНР.