Синът на либийския лидер, Сейф Ал Ислам призна, че над българските медици е било упражнявано насилие по време на задържането им в Либия.
Той обаче изключи вероятността страната му да бъде съдена за това.

В интервю за телевизия Ал Джазира Сайф Ал Ислам заяви: "да, били са измъчвани с ток и са били заплашвани, че семействата им ще бъдат преследвани".

Въпреки това синът на Кадафи отхвърли голяма част от разказите на палестинския лекар, които според него са били лъжи.

Сейф Ал Ислам подчерта, че от самото начало либийската полиция не е подходила към случая по професионален начин.
Той смята обаче, че страната му е постигнала голяма победа, която дори не е очаквала при решаването на казуса.

Сайф Ал Ислам отхвърли твърденията, че Либия е започнала шантажа, като обвини Европа за това и добави, че страната му има дела със запада и е използвала случая с медиците, за да ги реши в своя полза.

В началото на интервюто Сайф Ал Ислам отрича обвиненията, че нашите медици носят отговорност за заразяването на либийките деца с вируса на СПИН.
По-късно обаче той заявява, че в докладите по делото е имало противоречия, но либийският съд е признал обвинителната теза.

Сайф Ал Ислам пояснява, че според доклада на проф. Люк Монтение, откривателя на вируса на СПИН, причината за заразата е небрежността и ниската хигиена и отхвърля каквато и да е било вина на медиците.

В същото време, отбелязва той, са били изготвени и други доклади, които отхвърлят тезата на Монтение и именно тези доклади са били признати от съда.

В интервюто синът на Кадафи отново подчертава, че вярва в безпристрастието на либийската съдебна система и благодари на Държавата Катар за ключовата роля, която изигра и сътрудничеството й с Франция при решаването на казуса.

Припомняме, до последно срещу сестрите ни вървяха дела за клевета, заведени от либийските офицери, заради твърденията на българките, че са били измъчвани по време на разпитите.