Аргументите на опозицията за поредния вот на недоверие от страна на ГЕРБ в сектор "Сигурност" ми звучат като самокритика. Това заяви в парламента премиерът Пламен Орешарски минути, след като опозицията внесе вот на недоверие срещу правителството за политиките му в сектор "Сигурност".

"Те, виждайки какво са направили, сега се забавляват", подчерта още премиерът. Орешарски мотивира тезата си за поредния вот на недоверие с това, че "сигурността" не е силната за опозицията тема, тъй като критерии като увеличаване на битовата престъпност в страната и т.н са тенденции, оформени по време на управлението на ГЕРБ.

Все пак министър-председателят се зарече, че много внимателно ще прочете аргументите на опозицията.

Премиерът уточни, че зам.-министърът на регионалното развитие Драгомир Симидчиев е напуснал постта си по лични причини и не е бил уволнен.

По-късно, в кулоарите на НС, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов реагира на снизходителния тон на премиера Пламен Орешарски и подчерта, че на Орешарски не му пука за критиките на опозицията.

От думите му стана ясно, че темата за подслушванията на сегашния кабинет ще бъде част от аргументите на ГЕРБ срещу Цветлин Йовчев.

Попитан защо внася вот на недоверие за сектор „Сигурност" дни преди конгреса на ГЕРБ и дали това ще се отрази на заместника му Цветан Цветанов, лидерът на опозицията беше категоричен: „И какво от това? Той може да отговори добре за постъпките си".
Ние с вота на недоверие не целим да атакуваме някой от бившите министри, подчерта Борисов.