Построихме оградата по границата ни с Турция.  Тя е готова 7 месеца след началото на строителните дейности.

Министерството на отбраната, чрез съвместни комисии с представители на МВР, започна предаването на отделни участъци. До момента на Главна дирекция „Гранична полиция" са сдадени 5 бр. участъци от общо 23. Днес ще бъдат сдадени още 7 бр. участъци и 5 бр.

Портали, информират от пресцентъра на Министерство на отбраната. До края на месеца поетапно ще бъдат предадени и останалите готови участъци на представителите на Главна дирекция „Гранична полиция".

Започна и изтеглянето на личния състав, участвал в операция "Съвместни усилия", който се прибира в пунктовете за постоянна дислокация, а техниката се предислоцира за извършване на техническо обслужване и подготвяне за транспортиране до пунктовете за постоянна дислокация.

В района на операцията остават 3 мобилни групи със специализирана техника за дейности по отстраняване на забележки от заявителя и оформяне на документи по окончателното сдваване на съоръжението.

Оградата е с дължина 30 км.

Припомняме, първоначалните планове бяха оградата да е готова за 45-60 дни. В последствие обаче възникнаха съмнения около процедурите. От ГЕРБ дори внесоха сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров и поискаха проверка на начина, по който се разходват средствата за изграждане на оградата и критериите за избор на фирмите изпълнители.

С около 4 милиона лева бе оскъпено строителството.

Премиерът Пламен Орешарски дори възложи проверка, която установи някои нарушения. Надписани са 120 000 лв. за изработката на телена мрежа, както и 127 509 лв. за непредвидени разходи.