Прокуратурата бързо да разпореди проверка и да каже дали има умишлени действия в ущърб на държавния бюджет при процедурата по обществена поръчка и реализирането на проекта за оградата по границата с Турция, поискаха официално от ГЕРБ.

Опозицията в лицето на народните представители Александър Ненков и бившият зам.-министър на отбраната Валентин Радев внесоха сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров по случая.

Още в края на миналата седмица от партията на Бойко Борисов сигнализираха, че за доставчик на режещата тел е избрана фирма собственост на общински съветник от БСП-Казанлък. Няма обяснение и защо проектът се е оскъпил с над 4 млн. лв., посочват от ГЕРБ.

Всеки ден научаваме нови неща, които все повече ни притесняват, коментира пред журналисти Радев малко след като внесе сигнала до главния прокурор.

Той нарече прескоференцията на военния министър Ангел Найденов "извинителна" и бе категоричен, че така и не може да разбере защо е избрана този вид процедура по чл. 90 от Закона за обществените поръчки (ЗОП), която се отнася до директно договаряне с фирмите.

Припомняме, по-рано днес Найденов даде брифинг в министерството, на който обясни, че извършените процедури са изцяло в рамките на закона, като са използвани именно текстовете, позволяващи директно договаряне с цел съкращаване на сроковете.

Управляващите са имали време от 6 ноември досега да минат по стандартната процедура, категоричен бе Радев. Една обществена поръчка трае 52 дни, като може да бъде съкратена и до 40 дни, обяви той и настоя, че е имало време включително и да се изчакат обжалванията, на които пренебрегнатите фирми имат право при стандартната процедура.

"Минаха четири месеца, а имаха време и преди това. Още ние знаехме за проблемите с бежанците и поради тази причина започнахме да определяме местата, където да бъдат наставяни", коментира Радев въпреки обвиненията, че именно предишните управляващи са "проспали" опасностите от бежанската вълна.

От ГЕРБ питат и защо е възложено на командира на сухопътни войски да извършва процедура за над 8 млн. лв., тъй като според членове от закона това подразделение не трябва да извършва процедури за над 60 хил. лв. Радев поиска да разбере и защо е възложено на новосформирано финансово звено в сухопътни войски да извърши маркетинговото проучване, а не Дирекция "Инвестиции в отбраната", която обикновено се занимава с това.

Проучването е извършено много бързо - само за един ден, сигнализира той. Избрани са били четири фирми, като две от тях са български, а една английска и една френска фирма изобщо не са били допуснати до разговори.

По-рано в своето изказване Ангел Найденов защити решението да се разговаря само с български фирми, а по отношение на това коя от двете възможности е избрана бе категоричен, че политическите пристрастия на собственика не са имали абсолютно никакво значение.

Найденов обаче не успя да отговори защо цената на проекта е скочила от 5,1 млн. лв. на 9,6 млн. лв. като посочи, че това е въпрос към Министерство на вътрешните работи, където изготвят проекта.
Този отговор не задоволи опозицията, която припомни, че съмнения за това по какъв начин е достигната тази цена е изразил дори премиерът Пламен Орешарски.

Според Александър Ненков слуховете за наказания и уволнения не са достатъчни, тъй като в случая става дума за държавни пари, а не за частна фирма, при която е достатъчно едно уволнение.
"Нека припомня, че на 1 март трябваше да бъде пуснато в експлоатация съоръжението. Или не е било толкова спешно, или се случва нещо задкулисно", завърши той.