Терористите от „Ислямска държава" публикуваха нов видеозапис в YouTube, този път на британския фотожурналист на свободна практика Джон Кантли.

Във видеото той казва, че е държан в плен, като е облечен в оранжев гащеризон.

Той пита защо той и другите пленници на джихадистите са били изоставени от правителствата на САЩ и Великобритания.

В новото видео не са заснети членове на "Ислямска държава", като то е озаглавено „Чуйте ме" и е насочено към обществеността на Запад.  

Ислямистите вече убиха трима заложници, като във видеозаписа, който показваше обезглавяването на британския хуманитарен работник Дейвид Хейнс, те заплашиха, че следващият екзекутиран от тях ще е британеца Алън Хенинг, хуманитарен доброволец, заловен в Сирия през декември 2013-а.

Както може да се установи от видеозаписа, британският заложник говори пред камерата под натиск, като е очебиен пропагандният му замисъл. Видеото не завършва със заплаха, като до главата на журналиста няма нож или огнестрелно оръжие, както беше в досегашните записи.

Предишните видеоклипове на "Ислямска държава" бяха насочени към американските и британските власти, но този е предназначен за британската общественост и най-вече за британските мюсюлмани.

Журналистът казва още в записа, че други европейски правителства са преговаряли за освобождаването на своите заложници, като допълва, че правителствата на САЩ и Великобритания са действали по различен начин.

Заложникът заявява също, че това е първата от няколко „програми", в които той ще разясни философията на „Ислямска държава".

Посланието на видеозаписа е, че "Ислямска държава" са представени манипулативно и изкривено от западните медии, като заложникът подчертава, че ще разкрие истината за "Ислямска държава" в „следващите програми".

Припомняме, преди около седмица джихадистите показаха видеозапис с обезглавяването на хуманитарния британски работник Дейвид Хейнс. Преди това бяха обезглавени и двама американски журналисти - Джеймс Фоули и Стивън Сотлоф.