Британският премиер Дейвид Камерън осъди като "отвратителен акт на чисто зло" поредното убийство на чужденец заложник от "Ислямска държава", което бе оповестено в социалните мрежи от ислямистите, предаде "Ройтерс".

По думите му, отвратително е убийството на невинен човек.

Той изказа съболезнования на семейството на убития и се закани да преследва убийците му.

Този път обезглавеният е британецът Дейвид Хейнс, хуманитарен работник, който бе отвлечен в Северна Сирия през миналата година, когато е работел за френската неправителствена организация Агенция за техническо сътрудничество и развитие.

Шокиращото видео на екзекуцията прилича на разпространените с двамата американски журналисти. В края му екзекуторът се заканва да последват нови подобни убийства и обвинява Камерън за борбата му срещу неговата групировка.

Американският президент Барак Обама също направи изявление по случая, в което заяви подкрепата си за Великобритания, партньор в борбата с "Ислямска държава".

44-годишният Дейвид Хейнс е посветил няколко години от живота си на това да помага на бежанци в зони на конфликти.

Брат му Майк заяви, че Дейвид е бил отдаден на работата си и изпълнен с ентусиазъм, когато е заминавал за Сирия. "За мен и за семейството ми това е най-важното в този печален случай", подчертава Майк.

Дейвид Хейнс е служил 12 години в Кралските военновъздушни сили, работил е за различни хуманитарни организации в някои от най-опасните места по света, започвайки от 1999 г., когато е помагал на бежанци в бивша Югославия.

През 2011 г. той заминал за Либия като служител на международна организация, която се грижи за инвалиди, намиращи се в зони на конфликти и бедност. През 2012 г. е работил като наблюдател за спазване на примирие в Южен Судан.

По-късно Лондон потвърди автентичността на видеозаписа с обезглавяването на Хейнс. Извършителят на убийството, чието лице е скрито с качулка, говори с лондонски акцент, подобен на този на ислямиста, заснет на предишните записи с убийствата на Джеймс Фоули и Стивън Сатлоф.

Екзекуторът нарича убийството на Хейнс "послание до съюзниците на Америка", като обвинява британския премиер Дейвид Камерън, че е послушен слуга на САЩ и предупреждава, че Камерън ще въвлече британците "в поредната кървава война, която не може да бъде спечелена".