Първоначално европейските лидери изразиха големи надежди, че разговорите между руския президент Владимир Путин и украинския му колега Петро Порошенко могат да доведат до разрешаване на кризата в Източна Украйна. Сега изглежда, че тези разговори не са били толкова ефективни, колкото надеждите, тъй като всички страни се оплакват от „трудности" и „неразбирателство", отбелязват световни агенции.

Страните не постигнаха пробив по време на разговорите с Русия за разрешаване на конфликта в Украйна", заяви германският канцлер Ангела Меркел на срещата на върха Азия-Европа в Милано.

Ще продължим разговорите. Имаше прогрес по някои детайли, но основният проблем е, че продължава да се нарушава териториалната цялост на Украйна", добави тя.

Припомняме, тази сутрин бе проведена работна закуска между европейски лидери и президентите на Русия и Украйна.

За съжаление аз не съм оптимист", каза Порошенко след срещата си с Путин и евролидерите.

„Разговорите са наистина трудни, пълни с недоразумения и разногласия", заяви от своя страна говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, подчертавайки, че има „липса на обективност" сред евролидерите.

„За съжаление някои участници на работната закуска демонстрираха пълно нежелание да се разбере какво се случва реално в Югоизточна Украйна", поясни той.

По-рано италианският премиер Ренци каза, че лидерите са имали конструктивна дискусия.