Дългоочаквана работна закуска с участието на руския президент Владимир Путин, украинския му колега Петро Порошенко и европейски лидери се проведе в Милано, която продължи около час и половина, предадоха РИА Новости и ИТАР-ТАСС.

Събитието беше организирано от италианския премиер Матео Ренци и е част от 10-ата среща на върха Азия-Европа (ASEM). На разговорите присъстваха също британският премиер Дейвид Камерън, германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Франсоа Оланд, шефът на Европейската комисия Жозе Барозу и шефът на Европейския съвет Херман ван Ромпой.

Oсновна тема от дневния ред беше ситуацията в Украйна.

Няма пробив в разговорите с Путин, призна Меркел
Още...

След разговорите премиерът на Италия даде брифинг.

Русия трябва да си върне позициите на ключов играч на световната арена. Това мнение се споделя от европейските лидери, които участваха в работната закуска с президентите на Русия Владимир Путин и Украйна Петро Порошенко, каза Матео Ренци.

Според него европейските лидери са единодушни, че ролята на Русия е важна по много въпроси - борбата с „Ислямска държава" и разрешаване на други регионални кризи.

По думите му по време на срещата лидерите са приели важна стъпка по отношение на Украйна. Ренци изрази оптимизъм относно разрешаването на украинската криза.

Днес ние се срещнахме, за да обсъдим ситуацията в Украйна. По време на дискусията бе предприета първата стъпка, макар че има много разногласия. Това е разбираемо, но има желание, което дава надежда за намиране на решение, обясни той.

Ренци обаче поясни, че е нужно още време за разрешаването на кризата в Украйна, подчертавайки, че ще продължи работата в близките, часове, дни, месеци.

Италианският премиер каза още, че европейските лидери са предложили установяване на международен контрол по украинската граница. Предложението е на френския президент Франсоа Оланд и в мисията могат да участват Германия, Франция и Италия.


Стана ясно също от Ренци, че Путин и Порошенко са обсъдили френски план за използване на безпилотни самолети по общата граница на Русия и Украйна.

Шефът на ЕК Жозе Барозу пък обяви, че допълнителни дискусии за границата, налагането на примирието и ситуацията с местните избори ще се проведат в кулоарите на срещата Азия-Европа.

Междувременно говорителят на Путин Дмитрий Песков отбеляза със съжаление, че в някои от участниците се вижда пълно нежелание да се разбере какво се случва реално в Югоизточна Украйна.

Дискусията по украинския въпрос ще продължи в „нормандски формат" (Русия, Украйна, Германия, Франция - б.р), поясни той.

От своя страна Владимир Путин определи срещата в Милано с Петро Порошенко като "позитивна" и "добра", въпреки че няма нищо конкретно договорено между Русия и Украйна, предаде iTV.

Премиерът на Великобритания пък подчерта, че в случай, че Москва не изпълни своите задължения за урегулиране на кризата в Украйна, ЕС трябва да остави в сила наложените срещу Русия санкции.

Камерън също разказа, че Путин в хода на срещата е заявил, че Русия не желае „разцепление на Украйна" и „замразяване на кризата".

По-късно на пресконференция в италианския град председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой заяви, че Путин е уверил ЕС, че Русия не е заинтересована от превръщане на Украйна в „ново Приднестровие".

Той добави, че участниците на форума са се договорили да бъде постигнат мир в Източна Европа и Украйна.

По думите му ЕС е готов да окаже на Украйна „допълнителна помощ за наблюдение на границата с Русия".

Владимир Путин пристигна в Милано вчера от Белград, за да вземе участие в срещата на върха и да проведе двустранни преговори.

Вчера Путин проведе разговори с германския лидер Ангела Меркел. Двамата обсъдиха процеса по прилагане на споразуменията от Минск, но от говорителя на Кремъл стана ясно, че има разногласия по отношение създалия се конфликт. Путин също се срещна с бившия премиер на Италия Силвио Берлускони.

На срещата Азия-Европа участват повече от 50 държави. На нея се очаква да бъдат обсъдени въпроси, свързани с икономическото развитие, глобалната сигурност и ситуацията в Украйна. Двудневната среща приключва днес.