Ферибот с 466 души на борда се запали в района на остров Корфу, докато плаваше от Гърция към Италия, съобщава "Ройтерс". В ход е международна спасителна операция за евакуирането и спасяването на пътниците.

Според гръцката телевизия СКАЙ загиналият е грък.

Гърция се опасява от взрив на борда на горящия ферибот
Още...

Пожарът на ферибота "Норман Атлантик" тръгнал от гаражното отделение, където има 222 превозни средства. Пътниците са 411, а екипажът е 55-членен. Началната точка на пътуването била Патра, западна Гърция. Трябвало е да фериботът да стигне до Анкона, Италия.

Не става ясно обаче дали има жертви при инцидента, както и има ли хора във водата, чиито зимни температури биха застрашили живота им.

Няма данни за българи на горящия ферибот край Корфу

Още...

"Корабът вече е евакуиран", съобщават местните власти, цитирани от "Ройтерс", допълвайки, че 130 души са прехвърлени от спасителна лодка на кораб, плавал наблизо, когато избухнал пожарът.

Според властите в спасителната операция, която се провежда при тежки атмосферни условия, са се включили и Албански и Италиански екипи. В района на инцидента имало 7 други плавателни съда, изпратени са и спасителни хеликоптери.

"Това е една от най-трудните спасителни операции, които сме правили", призна пред агенцията представител на гръцките власти, допълвайки, че се прави всичко възможно и никой от хората на борда на ферибота няма да бъде изоставен.

Вятърът е със скорост 88 км в час, което изключително затруднява спасителите да приближат хората на плавателния съд.

Някои от хората на ферибота успели да се свържат по телефона с гръцки телевизии, описвайки драматични картини. По думите им екипажът се опитал да спусне спасителни лодки, но не всички пътници успели да се качат в тях. Нямало никаква координация в действията, разказват пътниците. Други описват гаражното отделение в пламъци и допълват, че успели да намерят спасителни жилетки и се опитват да се спасят.

Един от пътниците крещял "Ние горим и потъваме, никой не може да ни спаси! Моля, помогнете ни, не ни оставяйте"

По-късно обаче гръцките власти не потвърдиха информацията за евакуацията на 130 души, а само заявиха, че 35 човека са успели да се качат от спасителната лодка, в която имало 150 души, на минаващия наблизо товарен кораб "Spirit of Piraeus".

Според информация на институциите, на борда на ферибота имало не 466, а 478 пътници и екипаж. От тях 268 били гръцки граждани. Няма данни за националността на останалите хора на "Норман Атлантик".

В района на инцидента има и други плавателни съдове, сред които и круизен кораб, които са в очакване да приютят спасени от ферибота. Вече повече от 5 часа обаче спасителите не могат да стигнат до бедстващите заради силния вятър, предава CNN.

Гръцките власти се опасяват от възможен взрив на борда, съобщи за ТАСС Никос Канулас, почетен консул на Русия на остров Корфу и другите острови в Йонийско море.

"Норман Атлантик" е ферибот, тежащ близо 27 000 тона, собственост на гръцката компания ANEK, съобщават морските власти. По данни на бреговата охрана е построен през 2009 г. и е бил италианска собственост в миналото.