По информация на Единния център за издирвания и спасявания на Гърция, няма данни за пострадали лица при възникналия рано сутринта днес пожар в един от гаражите на ферибот „Norman Atlantic", плаващ по редовната линия Патра - Игуменица - Анкона.

Националността на всички пътуващи с ферибота е в процес на изясняване. Към момента няма данни за български граждани на борда. На плаващия под италиански флаг кораб на компанията ΑΝΕΚ, са пътували общо 411 пасажери, 55 членен екипаж и 222 превозни средства (125 товарни автомобила, 3 автобуса и 84 леки автомобила). Това съобщават от българското Министерство на външните работи.

Спасителната операция се провежда в открито море северозападно от остров Керкира под координацията на Единния център за издирвания и спасявания с участието на четири кораба на бреговата охрана, 5 хеликоптери на военновъздушните и военноморските сили, самолет С-130, два транспортни кораби и намиращите се в близост пътнически кораби „Spirit of Piraeus" и „Cruise Europα". От италианска страна са изпратени два хеликоптера, самолет и два кораба на бреговата охрана. Към мястото са се отправили и противопожарни кораби от пристанище Игуменица.

Операцията се затруднява от изключително тежките климатични условия и силното вълнение достигащо до 7-8 бала. Поради тази причина не се използват намиращите се на борда спасителни лодки. Прехвърлянето на пътници се извършва чрез осъществен въздушен мост между „Norman Atlantic" и намиращия се в непосредствена близост „Spirit of Piraeus", както и с хеликоптери. Към момента от „Norman Atlantic" са свалени около 150 души, които са прехвърлени на „Spirit of Piraeus".

Консулската служба при посолството на Република България в Атина следи развитието на спасителната операция и поддържа постоянен контакт с Единния център за издирвания и спасявания. МВнР ще информира допълнително при промяна в обстановката и постъпване на данни, свързани с пътуващи на борда български граждани, съобщават от ведомството.