В 6.30 тази сутрин на телефон 112 е получен сигнал за пожар във варненската джамия. Веднага са изпратени две коли на Пожарна безопасност - Варна.

Пожарът е бил избухнал в помещения на първия етаж на джамията, като се е наложило пожарникарите да разбиват вратите, за да започнат гасенето.

Основната част на сградата не е засегната.

След като са влезли в помещенията пожарникарите са намерили човек. Той е открит в безсъзнание, без изгаряния, но в тежко състояние, с опасност за живота в токсикологията във Варна. Няма изгаряния, но е в кома с белодробен оток заради силно обгазяване.

Пострадалият е 97-годишният пазач на храма Вахиб Изет, който живее в помещение на джамията на пръвия етаж повече от 20 години вече.

Слуховете, че пострадалият може да е имамът, опроверга говорителят на Главно мюфтийство Ахмед Ахмедов за БНР.

От мютийството изказват благодарност за навременните усилия на пожарната, ограничила разрастването на пожара. Така огънят не е засегнал молитвената зала.

По външната фасада на джамията няма никакви щети от пожара. Щетите са само във вътрешната част в стаята на пазача и в коридора

От районното мюфтийство съдействат на следствените органи, тъй като има и записи от камера.

Най-вероятно пожарът е причинен от печка на твърдо гориво, която е била в помещението. Пазачът се е отоплявал по този начин.

"Изключваме възможността за провокация без да желаем под никаква форма да се нагнетява напрежение. Това не е провокация, според информацията, която имаме, добави Ахмед Ахмедов.

За празничната петъчна молитва гражданите се пренасочват към другата джамия във Варна „Хайрие".

Припомняме, на 19 декември 2013 година също имаше инцидент с джамията във Варна "Азизийе". Северната част от сградата беше опожарена, като са нанесени щети за десетки хиляди левове.