Северната част от варненската джамия "Азизийе" е била опожарена вчера (19 декември) около 4:30 сутринта, съобщават от Главно мюфтийство. Нанесени са щети за десетки хиляди лева и само навременната намеса на пожарникарите е спасила храма от тотално изпепеляване.

Това не е първото посегателство над молитвения дом, като през годините над него са извършвани различни опити за разрушаване целостта на храма или части от него, многобройни свастики и вулгарни надписи по стените и др.

Охранителните камери на обекта са заснели лицето, което евентуално е причина за палежа, тъй като няколко минути преди избухването на пожара камерите са заснели неговото излизане от джамията.

Огънят е изпепелил до основи котелното помещение, което към онзи момент не функционирало, част от покривната конструкция на храма, а от високата температура е изпадала значителна част от външната мазилка.

По случая е подадена жалба от районния мюфтия Танер Вели, до началника на Първо РПУ във Варна, който незабавно е разпоредил проверка по случая. Няма пострадали по времена на пожара.

Последният случай за опит за умишлен палеж над мюсюлмански молитвен храм е в Казанлък, където местната джамия, паметник на културата от местно значение бе подпалена на 10 ноември т. г. Главно мюфтийство разполага с кадри от охранителните камери, на които ясно се виждало лицето на извършителя. Копие от тях е предадено на Прокуратурата, но до момента няма обвинен по случая.