По-добър доклад за България на Държавния департамент на САЩ не е имало. Това заяви премиерът Бойко Борисов на съвместна пресконференция в Министерски съвет с американския посланик у нас Джеймс Уорлик, ден след излизане на доклада.

Премиерът викна за бирфинга и министрите Николай Младенов и Цветан Цветанов, както и шефа на митниците Ваньо Танов.

Борисов изтъкна, че се гледа сериозно на критиките на САЩ  Има констатации, които ни амбицират да бъдем още по-добри, подчерта той и коментира, че пътят на наркотика започва да заобикаля България.

Една от най-важните оценки за правителството, по думите му, е че кабинетът има силна политическа воля. Съдебната система според него обаче също трябва да си свърши работата и да разгледа внимателно препоръките на Държавния департамент на САЩ.

Премиерът е категоричен, че страната ни ще се справи със забележките на САЩ. Бързо ще направим дейталите, убеден е Бойко Борисов и допълни "Ние сме един екип".

Според американския посланик Джеймс Уорлик важната констатация в доклада е волята на правителството да се справи със сериозните проблеми. Има важни препоръки в доклада, изтъкна обаче Уорлик.

По думите му има още какво да се свърши от българските институции по отношение на наркотрафика и организираната престъпност. Посланикът на САЩ даде висока оценка на промените в НК и НПК. Според него трябва да се разработи силно законодателство за отнемане на имущество, придобито по престъпен начин.

Премиерът Борисов увери, че още тази седмица започва обсъждане в парламента за нужните промени в сферата.

Заемете се с пълния спектър на върховенството на закона, препоръча Джеймс Уорлик. Според него не е нужно само да има акции, но и присъди след арестите. Поздравявам българското правителство, че е предприело стъпки в тази насока, каза посланикът.

Според него докалдът на Държавния департамент е положителен и конструктивен, а САЩ ще ни помагат.

България става водеща страна при международни разследвания, смята пък министър Цветан Цветанов. Той посочи, че през 2010 година у нас са задържани 21 тона оцетен анхридид, достатъчни за изработката на 8 тона хероин. Балканския път на дрогата се пренасочва към Северния Черноморски регион. Това според вътрешния министър означава, че страната ни си върши много добре работата и добре охранява границите си, което пък е още един плюс за шенгенското ни членство.

По думите му в правителството приоритетно се разглеждат препоръките от ЕК и САЩ. Действително има какво още да постигнем, призна Цветан Цветанов.

Трафика на дрога през границата ни с Турция намалява, заяви и митничар номер 1 Ваньо Танов. Той обаче явно не видя толкова добър знак за работата на българските институции. Намеления трафик той отчита на това, че наркогрупите се преориентират към контрабандата, която се оказва по-печелившо занимание.

4 скенера за митничарите ще бъдат закупени от МФ 4 със заем на Световната банка, коментира още Танов. С тези скенери за дрога ще бъдат оборудвани Черноморската, Южната и част от Западната ни граница.

Шефът на митниците пък може да се сдобие с още правомощия. След като "се пребори" за митническо дознание, днес премиерът каза, че са обсъдили с Танов да се създаде специално звено към Митниците и заедно с ГДБОП да участва в борбата с трансграничната престъпност.

Днешната пресконференция не се размина и без неудобни въпроси както за представителите на българското правителство, така и за американския посланик.

Премиерът не отговори на журналистически въпрос дали е диктатор или демократ.

Той отрече чуждестранният инвеститор от Лев Инс да е викан по негово нареждане в ДАНС, където му е казано да не се свързва с опозиционни политици и с медии, които критикуват правителството.

Премиерът посочи обаче, че са били положени „огромни усилия да не стане така, че след шума, който имаше при арестите (операция "Октопод", бел.ред.) тогава  да фалира компанията.
Не знам дали и вие и инвеститорите знаете, че ако застрахователна компания фалира, държавата трябва с толкова да влезе веднага ,за да изплати на хората полиците и застраховките", уточни Борисов.

Джеймс Уорлик пък бе "атакуван" с въпроса докога САЩ ще си затварят очите, че в България съществува център за шпионаж, който е паралелна структура, в която влизат високопоставени хора от ДАНС, прокуратурата, бивш следовател и един банкер, които изнасяли неправомерно информация, с която шантажират вътрешната политика на България.

Уорлик заяви, че не е разбрал въпроса и не пожела да коментира теми за шпионаж, а външният министър направи жест с ръка за лудост.

Посланикът бе питан и за скандала между него и Румен Петков. Няма какво повече да добавя, няма какво да спечеля, като отговарям на личните нападки на г-н Петков, заяви посланикът. Той обаче не отговори дали някога е употребявал наркотици, както го обвинява ексвътрешният министър.