дрогаБългария е в списъка на "страните, предизвикващи загриженост" за пране на пари, а български организирани престъпни групи действат на територията на Италия, откъдето се внасят наркотици през Африка. Това стана ясно от новия доклад на Държавния департамент на САЩ за стратегията за контрол над наркотиците.

Страната ни е транзитна за хероин и кокаин и производител на други наркотици. В България се отглежда канабис, предимно за вътрешния пазар, с подобна цел се произвеждат и малки количества амфетамини и метамфетамини.

Според документа има спад на производството на синтетични наркотици, като за сметка на това се внасят нови полузаконни субстанции, основно от Китай. В България има около 300 хиляди пристрастени, от които 10% - към хероин. Марихуаната продължава да е най-разпространеният наркотик. Статистиката сочи, че почти една трета от студентите и 35,2% от учениците в горните класове са опитвали наркотик поне веднъж.

Според Държавния департамент, страната ни е изправена пред няколко значителни предизвикателства в областта на борбата с наркотиците и свързаните с тях престъпления. Въпреки че има доказателства, че трафикантите заобикалят България по алтернативни маршрути, българската стратегическа географска позиция на транзитните пътища за хероина я правят уязвима за международни трафикантски организации, внасящи наркотици в ЕС.

Според американските анализатори, става въпрос за добре обучени и финансирани престъпни групи, които са се вкоренили в българското общество.

От Държавния департамент посочват, че анти-дрога операциите на специализираното звено на ГДБОП го превръщат в ефективна организация за борба с наркомафията. От друга страна, спадът в заловените пратки показва, че е спаднала ефективността на Агенция „Митници". Причина за това, според доклада, са структурните промени в нея, насочени към борба с контрабандата вместо борба с наркотиците.

Според данните на Държавния департамент, от януари до ноевмри 2010г. МВР е конфискувало 115 кг. хероин, 6,5 кг. кокаин, 61 кг. амфетаминова субстанция и 125 кг. амфетаминови таблетки, 25 кг. синтетична дрога, 3 000 таблетки с психоактивни субстанции, 4 кг. опиум, 444 кг. марихуана, 1 600 кг. изсушен канабис и 1 163 кг. зелен канабис.

За същия период от Агенция „Митници" са заловили 190 кг. хероин, 10,5 кг. кокаин, 27 кг. и 3 680 таблетки синтетични наркотици, 28 кг. марихуана, 10 кг. опиум и 39 кг. хашиш. За сравнение, през миналата година хората на Ваньо Танов са хванали 719 кг. хероин, 234 кг. кокаин, 23 кг. екстази, 5 кг. марихуана, 44 кг. хашиш и 588 таблетки с психоактивни субстанции.

В документа се посочва, че българското правителство показва политическа воля за борба с организираната престъпност и започна разследване по множество важни случаи. Въпреки това е отчетено, че корупцията остава сериозен проблем в съдебната власт и полицията. Въпреки някои реформи, съдът и прокуратурата постоянно получават ниска оценка на общественото доверие.