Тайната коалиция излезе наяве.

Това каза държавният глава Георги Първанов на извънреден брифинг по повод на надигналото се напрежение между правителството и президентската институция след спора за отзоваването на двамата ни посланици в САЩ и Турция.

Тайната коалиция е очевиден политически факт, категоричен е Първанов, като допълни, че се надява на стремежа му са политически дебат да не се отговаря с процедурни хватки.

Нека тръгне процедурата за импийчмънт, призова държавният глава.

Ставащото в последните дни е нелепо и от правна, и от политическа гледна точка, коментира Първанов.

Той припомни че вече е минал през няколко опита за неговото отстраняване от президентския пост и даде своето обяснение за сегашното намерение на мнозинството да поиска импийчмънт.

Ако има грешки, ако са виновни, ще подпиша без колебание указа, но не бих искал, не бива посланиците да стават жертви на политическото противопоставяне

Управляващите бяха подразнени от разномислието.  Не става дума за критика, а за различна позиция по общите въпроси на прехода, подчерта Първанов.
Той припомни, че повод за бурната реакция на мнозинството е негово изказване на сбирка със студенти, по-късно определена като "вероломна" от неговите опоненти.

Според Първанов управляващите се дразнят не толкова от критика, колкото от стремежа да се формира коректив. „Ето го еднополюсният модел", посочи Първанов.

Според него сме свидетели на груб опит да се задуши разномислието още в неговия зародиш.

За Костов и за Сидеров е ясно, че винаги са търсели повод за реванш за многобройните загубени битки, а за ГЕРБ - очевидно е стремеж нещата да се прехвърлят върху измислени проблеми, примерно - към миналото", коментира Първанов.

Той заяви категорично, че е готов да задълбочи спора "кой-кой е" в тези 20 години на прехода.

За конкретния случай за посланиците в Турция и САЩ Първанов обясни, че в 17.30 часа в деня преди заседанието на МС, на което е взето решението за отзоваването им, в президентската администрация е постъпило проекторешението за това.

То не е съгласувателната процедура, подчерта Първанов и коментира, че не е прилично в края на работния ден да се обадиш в президентската администрация и да искаш на следващата сутрин президентът да рапортува готов отговор.

Президентът заплашва да блокира външната политика на България. Не е разписан режим за съгласуване с президента за назначенията на посланици. Фактът, че е бил уведомен от Румяна Желева, е достатъчен.
Ив.Костов

Държавният глава изтъкна, че съгласувателната процедура не е измислена от него и че тя пази такива деликатни области като дипломацията и съдебната власт от излишни скандали.

Според Първанов двамата посланици вече са достатъчно дискредитирани, заради което е трудно да продължат дейността си на заеманите постове, но той подчерта, че държи, както е обявил вече, да получи целия обем информация в това число и обясненията на двамата посланици по случая.

„Ако има грешки, ако са виновни, ще подпиша без колебание указа, но не бих искал, не бива посланиците да стават жертви на политическото противопоставяне", заяви държавният глава.

Той е категоричен, че дипломацията е сред ключовите сфери, които не бива да бъдат засягани от „този поход към овладяване на структури".

Според Георги Първанов с министър Румяна Желева се разминават в критериите си за достатъчност на информацията.
Според нея проекторешението на Министерски съвет е достатъчна информация, а според държавния глава - не.

Първанов каза, че няма намерение да играе на инат - напук на правителството и подчерта, че е убеден, че в случая с двамата посланици диалогът няма алтернатива.

По повод исканията той да поднесе извинение на управляващите, като подпише указа за отзоваване на дипломатите, Първанов заяви: „Не съм окупирал чужди територии, за да отстъпвам".
Той е категоричен, че няма да има отстъпление от своите позиции.

Първанов посочи, че в двата си мандата с нито едно правителство не е стигал до задънена улица - „Обратното е криза между институциите".

Държавният глава отбеляза, че сегашните спорове няма да повлияят на средствата от еврофондовете - „Дайте да не се застраховаме отдалеч", добави той.

Според Първанов някои сега избиват комплекси - „Глупаво е да си мерим международните авторитети", изтъкна той по повод коментарите за поканите за честванията на 20 години от падането на Берлинската стена в Германия.

По повод подготвяната декларация от депутати за отзоваване на двамата посланици на България в Турция и САЩ, държавният глава призова българския парламент да не бъде превръщан в конвент, в революционен трибунал и да се уважава Конституцията.