Държавният глава Росен Плевнелиев изразява дълбоко съжаление за нелепия инцидент, при който загина нелегално преминал българо-турската граница мигрант.

Трагичният инцидент, който бележи продължаващата тежка миграционна криза в Европа, е пореден повод да призова за единни и бързи общоевропейски мерки, насочени към разрешаване на кризата, породена от миграционния натиск върху Европа, в нейните корени", заявява Плевнелиев..

Президентът изказва убеденост във високия професионализъм на служителите на реда, които пазят границата денонощно и приветства бързата реакция на органите на реда, както и инициирането на независима експертиза. Резултатите от нея трябва да станат публично достояние.

„Държа да подчертая, че България винаги е проявявала хуманно и толерантно отношение към търсещите закрила, без значение от техния регион и държава на произход. Не бива обаче да се пренебрегват отговорностите ни да пазим националната си граница и суверенитет, както и границите на обединена Европа, съгласно ангажиментите си на отговорна европейска нация", заявява държавният глава и напомня, че България е една от първите държави в Европа, които се намират под засилен миграционен натиск.

Две години по-късно, за съжаление, България остава една от малкото държави членки на ЕС, които стриктно се придържат към европейските регулации по отношение на търсещите закрила, като продължава да регистрира всички мигранти, преминаващи през територията на страната, посочва още Плевнелиев.

Президентът призовава на държавите членки на Европейския съюз „всички да спазваме европейските правила".

От името на България държавният глава уверява, че ще продължим отговорно да изпълняваме задълженията си по охрана на националната си граница и на външните граници на Европейския съюз, при тясно взаимодействие с партньорските европейски институции и с приятелските съседни държави.

„Апелирам на разследващите да бъде осигурено необходимото спокойствие, като същевременно отново призовавам търсещите закрила на българска територия да не извършват деяния, противоречащи на българското и европейското законодателство и да спазват правилата, които са задължителни за всички", допълва накрая Росен Плевнелиев.