Лидерът на ПЕС Сергей Станишев критикува родната армейска охрана по границата, която според него е по-скоро PR акция, отколкото ефективно решение. Като ти дойдат 5000 души на границата, ще стреляш ли, недоумява той в коментар за бежанската криза в Европа.
Според него с разполагането на армия по границата ни се хвърлял прах в очите на обществото.

Европа трябва да има дългосрочна политика за имиграцията, убеден е президентът на ПЕС. Голяма част от европейските страни страдат от демографска криза и затова тези бежанци трябва да се интегрират и да допринасят за развитието на Европа.

Обвиниха правителството, че няма позиция по бежанския проблем
Още...

Задължително е да има обща европейска политика за бежанците. Тази позиция изрази още президентът на ПЕС в отговор на въпрос на News.bg за бежанския наплив към Европа и каква трябва да е реакцията на ЕС.

Тази трагична ситуация не може да се хвърля върху една държава, не може днес да е Италия, утре Малта, в други ден Гърция, четвърти ден България, недоволен е той. Всяка страна е уязвима и нито една страна не може да се справи с бежанския поток, смята президентът на ПЕС.

Решението на кризата той вижда в няколко стъпки. Трябват силни мерки за спасяване на човешки животи, подчерта Сергей Станишев. Не трябва обаче да се допуска безконтролен приток на бежанци и имигранти. Нужна е сериозна координация по охрана на границите.

Трябва да се нанася удар по трафикантите, но да се помага на хората, които бягат от войната, според Сергей Станишев. Не можем да се сърдим на някой, който е заплашен да бъде убит в Сирия например или в Ирак от "Ислямска държава" и естествено бяга, на тях трябва да им се оказва помощ при това солидарно, като всяка държава трябва да поеме товара на тази помощ, изтъкна той.

Европа трябва да положи много повече усилия за стабилизиране на политическата ситуация, за спиране на войната в Близкия изток, в Северна Африка, да стабилизира региона, смята още президентът на ПЕС.

За унгарската ограда и военни по границите той е на мнение, че именно това налага координирана европейска политика. Не може хората, които бягат от война, да са заплашвани с оръжия според него.