БСП иска свикване на КСНС при президента по темата за бежанците.

На пресконференция на „Позитано" 20 лидерът на червените Михаил Миков подчерта, че кабинетът не предоставя никаква информация за ситуацията в страната и напрежението в обществото и тревогата заради проблема с бежанския наплив не се снижава.

Очевидно е, че темата за бежанците се очертава като изключително важна, коментира Миков, а не се виждала българската позиция по този общоевроепйски проблем.
Освен това българското участие в случая с „камиона-ковчег" в Австрия нанасял тежки репутационни проблеми за страната ни. Наблюдава се „веселяшко отношение", недоволен е лидерът на червените.

Българското правителство не е готово и няма позиция по трагедията с бежанците, смята и евродепутатът Илияна Йотова и припомни, че съвсем скоро Европейският парламент ще гледа по спешност темата с бежанците. Родните евродепутати обаче не знаят каква българска позиция да защитават, а това според Йотова е предателство.

Опасностите пред България се увеличават, категорична е евродепутатката.
По думите ѝ, се увеличава потокът от нелегално преминаващи границата ни. В ЕС се чували вече гласове за затваряне на шенгенската граница, а това би превърнало България в буферна зона. Затова и Йотова настоява за изслушване в парламента по темата с бежанците на премиера Бойко Борисов и вицепремиерите Меглена Кунева и Румяна Бъчварова.

Иначе червените критикуват закона на Кунева за корупцията по високите етажи, който ще бъде гледан през този политически сезон. С този закон според Михаил Миков се слага политически контрол върху корупцията. Червените са против да се разглеждат анонимни сигнали. Те посочиха предишния злополучен пример за борба с корупцията, а именно „тефтерчето на Филип Златанов", което изчезна.
„Накрая ще изчезнат и анонимните сигнали", прогнозира Михаил Миков.