От Българско дружество за защита на птиците заявиха, че решението на Министерски съвет за изключване на основни територии от мрежата НАТУРА 2000 е грубо нарушение на Директивата за птиците и на практика отваря пътя за санкции срещу България от страна на Европейската комисия.

Европейското законодателство, което е в сила за България от 1 януари 2007 г. ясно постановява, че определянето на зоните за птиците става единствено на базата на научни критерии и други аргументи не могат да бъдат вземани предвид, заявяват от дружеството.

От организацията твърдят, че правителството е отложило и извадило от мрежата НАТУРА 2000 над 1/3 от предложените територии, сред които почти цялото Черноморско крайбрежие, чиято световна значимост е безспорна, за удовлетвори корпоративни и частни икономически интереси.

Този акт на правителството е в пряко противоречие с чл. 4 от Директива 409/79/ЕЕС и практиката на Европейския съд, заявяват от Българско дружество за защита на птиците и припомнят, че Испания и Франция са осъдени за увреждане на предложени, но необявени места.

По тяхно мнение България ще бъде санкционирана, защото решението на правителството да допуска промяна в периода до издаване на заповедта на Министъра на околната среда и водите, противоречи с решенията на Европейския съд.

Освен това с изключените от Министерски съвет територии, предложени по Директивата за птиците, се застрашават световно и европейски застрашени видове.

Припомняме, днес

  • 100% от популацията на червеногушата гъска в Европейския съюз, концентрираща се в района на езерата Шабла и Дуранкулак
  • 70% от европейската популация на белия щъркел, която мигрира по Черноморското крайбрежие
  • На цялата национална популация на царския орел.

От организацията заявяват, че решението на правителството ще блокира фондовете на Европейския съюз, както по Оперативна програма Околна среда, така и всички структурни фондове в районите на изключените територии.
По мнение на природозащитниците глобите, които България ще понесе са в порядъка на от 10 до 90 милиона евро на година и загуби от неусвоени структурни фондове от милиарди евро.

Припомняме, на днешното правителствено заседание министрите одобриха списъка на защитените зони по европейската екологична мрежа НАТУРА 2000.

На голяма пресконференция след заседанието премиерът Сергей Станишев, че 109 ще са защитените зони за опазване на дивите птици, а 196 - за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна.