109 ще са защитените зони за опазване на дивите птици, а 196 - за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна.

Това съобщи премиерът Сергей Станишев на голяма пресконференция след днешното правителствено заседание, на което министрите одобриха списъка на защитените зони по европейската екологична мрежа НАТУРА 2000.

Изготвянето му е едно от изискванията към България в присъединителния процес към Европейския съюз.

Вътрешните (неморски) територии в защитени зони за опазване на дивите птици заемат 16% от територията на страната.
Средната застъпеност на защитените зони за птиците в Европейския съюз е 9.6% от територията на страните членки на Съюза.

196 са защитените зони за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна.
Вътрешните територии (неморски) в тези защитени зони заемат 15% от територията на страна. Средната застъпеност на защитените зони за хабитатите в Европейския съюз е 12.2% от територията на страните членки на ЕС.

Пo-високата застъпеност на защитените зони в България се дължи на изключително богатото биологично разнообразие в страната, уночняват министрите.

Правителството реши още 37 защитени зони, както и защитените зони за опазване на дивите птици Западна Странджа, Васильовска планина, Сакар, Западен Балкан и Средна гора, да бъдат внесени за повторно разглеждане в Националния съвет по биологично разнообразие не по-късно от края на октомври 2007 г.

Сред отложените територии са тези на "Шабленски езерен комплекс", "Варненско- Белославско езеро", "Дервентски възвишения", "Провадийско- Роякско плато", "Емине", "Комплекс Камчия", "Дуранкулашко езеро", "Калиакра", "Галата", "Мелнишки ирамиди","Добростан", "Места", "Бакарлъка", "Батова", "Палакария", "Рупите", "Триград-Мурсалица", "Плаж Шкорпиловци", "Долината на река Батова", "Галата", "Камчия", "Река Долна Луда Камчия", "Езеро Дуранкулак", "Дервентски възвишения 1", "Долна Места", "Комплекс Калиакра", "Палакария", "Варненско- Белославски комплекс", "Емине- Иракли", "Река Места", "Рупите- Струмешница" и Среден Пирин - Алиботуш".

В защитените зони няма да се включват населените места и селищните образувания, териториите с приет ОУП или ПУП към датата на заповедта на министъра на околната среда и водите, включително концесионни площи за добив на полезни изкопаеми, както и територии от първостепенен обществен интерес, по смисъла на Закона за биологичното разнообразие, съобщават от пресслужбта на Министерски съвет.

Включването на територии в НАТУРА 2000 не променя собствеността върху земи, гори и водни площи и не означава забрана за строителство, подчерта премиерът Сергей Станишев.
Той заяви още, че няма да бъдат създавани нови допълнителни тежки процедури, освен нормалните по ОВОС (Оценка на въздействието на околната среда), тоест гражданите и инвеститорите няма да бъдат натоварвани с допълнителни разходи.

Според премиера сред протестиращите по проблема Натура 2000 има много такива, които не знаят за какво всъщност протестират.
Той поясни, че в днешното решение на правителството е записано, че териториите включени в общи и подробни устройствените планове, към момента на издаване на заповедта не влизат  в териториите на Натура се дава възможност за нормално инвестиционно развитие в общините, които са направили такива планове своевременно, а също и за националните инфраструктурни проекти.

Според премиера в правителственото решение за Натура 2000 е намерен разумният баланс между общите интереси за опазване на биологичното разнообразие и за икономическо и инфраструктурно развитие. 
По думите на Станишев е нереалистично за няколко месеца - срокът за прецизиране на зоните - да се издигнат хотели или други инфраструктурни обекти, тъй като технологично и правно е невъзможно това да стане толкова бързо.

По същия въпрос еко министърът Джевдет Чакъров заяви, че подробните и общи стройствени планове ще се съгласуват с министерството на околната среда и водите и неговите структури. Тоест потенциалните защитени територии подлежат на активен мониторинг. Чакъров заяви още, че не се предвиждат промени в собствеността на земите и обеща да няма излишни забрани за строителство.

Списъкът със защитените зони за птиците ще бъде обнародван в "Държавен вестник" и след това ще започне обявяването на всяка зона поотделно със заповед на министъра на околната среда и водите.
Всеки проект на заповед ще бъде представян на обществеността чрез широко огласяване.
В едномесечен срок от обявяването на проекта на заповед заинтересованите лица ще имат право да представят мотивирани писмени становища, възражения, предложения.

За изпълнение на дейностите по функциониране на мрежата в Оперативната програма "Околна среда 2007-2013 година" са предвидени 212 557 500 лева, 85% от които (180 600 000 лева) ще постъпят от Кохезионния фонд на Европейския съюз, а 15% или 31 957 500 лева щe бъдат осигурени през разглеждания период чрез национално публично финансиране oт републиканския бюджет.

С установяване на мрежата от защитени зони в България и издаване заповеди за тяхното обявяване, съдържащи конкретни ограничения за земеделски и горски дейности, ще бъдат определени средствата, с които ползвателите на земеделски земи и горски стопани ще бъдат компенсирани.
Въвеждането на този компенсационен механизъм е важно условие за осигуряване на подкрепа от местното население за защитата и опазването на природата в страната.