Очаква се днес управителният съвет на Международния валутен фонд да избере нов генерален директор. До избор на председател на МВФ се стигна заради ареста на Доминик Строс-Кан, който беше задържан на 14 май в Ню Йорк, след като камериерка от хотел "Sofitel" подаде жалба срещу него за изнасилване.

За кандидатура с най-големи шансове се сочи тази на френския министър на финансите Кристин Лагард.

Въпреки сериозната конкуренция в лицето на шефа на централната банка на Мексико Агустин Карсенс, проучванията сочат, че 55-годишната финансистка с лекота ще получи необходимата подкрепа.

Списъкът с кандидати за лидерското място във финансовата  институция намаля, след като председателят на Централната банка на Казахстан Григовий Марченко и министърът на финансите на ЮАР Тревор Мануел се отказаха да участват в спора.

Повече от очевидно е, че ще бъде избрана Кристин Лагард и тук не става дума за равнопоставеност в съревнованието, това е политика. Мисля, че политическото решение вече е взето, коментира Марченко.

Изборът на Лагард е почти гарантиран, посочват световните агенции.

Френският финансов министър се радва на широка подкрепа сред европейските страни, а наскоро такава изрази и Пекин. От САЩ все още се въздържат от официално изявление, но анализатори посочват, че и тяхната помощ е почти сигурна. С подкрепата на администрацията на президента Обама, Европа и Китай Лагард получава мнозинството от гласовете при гласуването. Управителният съвет на МВФ е съставен от 24 члена, които представлява 187-страни-членки на организацията.

Ако бъде избрана на поста директор на МВФ, Кристин Лагард ще е първата жена начело му.