КНСБ и КТ „Подкрепа" се договориха за общ протест срещу предложението на Симеон Дянков да се повиши с една година пенсионната възраст и да се премахне допълнителното възнаграждение за стаж и професионален опит. На 30 ноември синдикалистите и всички недоволни трудещи се ще изразят несъгласието си на национална демонстрация - митинг пред НС.

Това стана ясно по време на пресконференция в централата на КНСБ след съвместно заседание между ръководствата на двата синдиката.

Борисов се прицели в соц.министъра
Още...

Утре двата синдиката ще уведомят писмено премиера Бойко Борисов, че се оттеглят от Тристранния съвет, заради несъгласието си с тези предложения. Освен това синдикатите започват и допитване за ефективни национални стачни действия.

Те изказаха остра позиция по отношение на намеренията на ГЕРБ да премахнат допълнителните възнаграждения за клас и подчертаха, че по този въпрос също ще бъдат непримирими. Шефът на КНСБ Пламен Димитров припомни, че още от времето на Шулева им е останал плакат с надпис „Който пипне клас, пада от власт."

Не е вярно, че такива доплащания били отживелици или елемент на сталинизъм, категоричен бе той и допълни, че такива доплащания са масова практика в САЩ, Великобритания, Франция и други.

От своя страна лидерът на КТ „Подкрепа" Константин Тренчев призова всички персонално да се обърнат към депутатите от своите райони с въпроса „Как ще гласувате за нещо, което тежко накърнява правата на вашите избиратели?"

Той подчерта, че управляващите възнамеряват да осъществят промяна в Кодекса за социално осигуряване чрез Закона за бюджета, което като процедура е нарушение. По думите му между първо и второ четене могат да се правят само такива промени, които са в духа и обхвата на закона. В тази процедурна хватка Тренчев съзря прикриване на една страшна истина - че „с парите сме я закъсали зверски."

Според него редното е било първо да се поиска промяна на КСО, после това да влезе в Бюджета. „Обаче в Бюджета на първо четене това го няма и сега изведнъж кардинална промяна," каза той и съобщи, че ще бъдат уведомени всички международни синдикални организации, посланиците, МОТ за случващото се в България.

Синдикалистите посочиха, че е абсолютно неприемливо възрастта за пенсиониране на да се увеличи от 1 януари 2012 година. Те припомниха, че по този въпрос още през 2009 година са сключили споразумение с правителството и то предвижда възрастта при пенсиониране да започне да се увеличава от 2021 година.

Драстичното погазване на постигнати договорености на национално равнище като тази от 2009 година възмущава милиони работещи в тази страна, при това споразумението е подписано от самия премиер, подчерта Димитров и изтъкна, че нарушаването на това споразумение от Дянков изпразва социалния диалог от съдържание.

Председателят на КНСБ обвини финансовия министър в лъжа, като се аргументира, че в Тристранката Дянков казал, че нямало нищо да се променя по отношение на пенсионната реформа и малко по-късно предложил варианти за промени.

Синдикалистите припомниха, че съгласно същото споразумение, със съгласието на работодателите и синдикатите, трудовият стаж се увеличава от 1 януари 2012 година с 4 месеца годишно до достигане на 37 години за жените и 40 години за мъжете. „Абсурдно е едновременно с това да се вдига пенсионната възраст," категорични са синдикалистите.

Те изразиха своето възмущение и от изтъкнатите мотиви, че с новите изменения Дянков ще може да увеличи пенсиите под 200 лева с 9 лева месечно: „Не могат ли експертите да му обяснят, че не може да смесва осигурителни права със социални помощи?"

Синдикалистите изразиха недоумение и за това не е ли ясно на правителството на господата депутати, че продължителността на живота в България е около 6 години по-малка от средната за ЕС.