Новото мнозинство и новата опозиция взаимно се упрекваха в гафове в дебата по приемането на декларация за основните приоритети на 41-вия парламент.

Според депутатите от БСП управляващите са допуснали процедурен гаф. Румен Петков изтъкна, че под един и същ номер в деловодството са входирани различни варианти на декларацията и упрекна ръководството на парламентарната група на ГЕРБ, а самата декларация определи като незаконна.

От ДПС също се противопоставиха на предлагания от ГЕРБ текст.

Председателят на парламента Цецка Цачева обясни от парламентарната трибуна, че е уведомена за допусната техническа грешка във входирането и датирането на проекта на текста, която е отстранена.

Противопоставянето от страна на БСП беше определено от депутатите от ГЕРБ като прилагане на процедурни хватки.

С флумастри подсказват на депутатите от ГЕРБ.
                        Още...

В крайна сметка декларацията, чиито вносители са депутати от ГЕРБ, РЗС, Синята коалиция и Атака, беше приета със 156 гласа „за", 1 „против" и 26 „въздържали се".

Тя предвижда възстановяване на доверието на българските граждани към държавата, включително и чрез ревизиране на управлението на тройната коалиция.

Мартин Димитров от Синята коалиция настоя да бъде създадена анкетна комисия за ревизия и цяла България да види, че има последствия, че отговорността трябва да бъде понесена.

Яне Янев заяви, че още днес в деловодството на парламента ще бъде внесен проект за започване на ревизия на всичко, което са правили досегашните управляващи като заменки, апортни вноски и подчерта, че обществото трябва да види наследството.

В приетия текст на декларацията депутатите заявяват воля да работят енергично за създаване на нов положителен образ на България пред европейските институции чрез конституционни и законови реформи в областта на правосъдието и вътрешния ред за ефективна борба с всички форми на корупцията и организираната престъпност.

Иначе, министрите в оставка от кабинета Станишев демонстрираха добро настроение.

Те ще продължат активно работата си до встъпването в длъжност на новия министерски съвет.

В кафето на парламента социалният министър Емилия Масларова и финансовият Орешарски - и двамата сега депутати, се отдадоха на спомени за първите дни на своето управление.

Орешарски и Масларова си разказваха вицове, създадени за тях двамата.

Вицовете на Пламен Орешарски:

  • Финансовият министър разговаря по телефона със социалния министър. Вратата на кабинета му е леко открехната и секретарката му чува следния разговор:
    Не...Не...Не...Не...Да... Не...Не...Не...". Влиза секретарката на Орешарски при него и го пита - „Как министър Масларова ви излъга да кажете „да"?. Орешарски отговаря: „Тя ме попита добре ли ме чуваш?".
  • Кога финансовият министър казва „да". Отговор - когато го питат отговорът ви „не" ли беше?