Представителите на БСП изразиха остро възмущение в кулоарите на парламента след приемането на декларацията за приоритетите на 41-вото Народно събрание.

Транспортният министър в оставка и депутат от БСП Петър Мутафчиев изрази съмнения, че декларацията е само празни думи.

Той припомни, че 41-вият парламент е гласувал до приемането на нов правилник да работи по стария, а също и да издигне морала в парламента и авторитета на народния представител.

Председателят на комисията за промени в правилника още от първия ден е с два флумастера - червен и жълт - на трибуната на парламента", изтъкна Мутафчиев.
Припомняме, според досегашни наблюдения на практиките в пленарна зала, така се даваха знаци как да се гласува.

По думите на Румен Петков става въпрос за опит за груба манипулация и лъжа. Той показа автентичните документи - вариант на декларацията с еднакви входящи номера и каза, че е бил оказан натиск върху служители на деловодството на парламента.

В самата декларация има текстове недомислия, изтъкна още той и посочи, че в нея са посочени закони с неправилно изписани наименования.

Това е крайна неграмотност, коментира Петков.

Той се противопостави и на текста в декларацията, предвиждащ оптимизиране на държавната и общинската администрация.
Това е превишаване на правомощията на парламента, коментира Петков.

Според него управляващите са наложили силово приемане на текста, ограничавайки времето за дебати и нарече това посегателство над демократичността. Петков изрази опасения, че незнанието ще бъде част от деловитостта на управляващите.