Няма патологични изменения, които да застрашават живота на експремиера на Украйна Юлия Тимошеко. Това стана ясно след направен медицински преглед, направен в една от клиниките в Киев, съобщи министърът на здравеопазването на страната Александър Анишченко, цитиран от РИА Новости.

През последните месеци привържениците и защитата на Тимошенко нееднократно заявяваха, че здравословното й състояние се е влошило.

„Тимошенко pремина преглед в едно от лечебните заведения в Киев. В съответствие с препоръките бе извършен пълен медицински преглед. Всички данни относно изследванията са предадени на пенитенциарната служба", уточни Анишченко.

По думите му предстои да бъде поставена диагноза и предписано съответното лечение.

Юлия Тимошенко е отказала да даде кръв в затвора за лабораторни изследвания. В момента за здравето й се намира под контрола на медицинските лица в затвора.

Преди дни Тимошенко призова международни медицински организации да й помогнат, за да изследва и лекува влошаващото си здраве. Тогава тя заяви, че страда от силна болка в гърба и има синини по тялото с неустановен произход.

Припомняме, на 11 октомври Юлия Тимошенко бе осъдена на седем години затвор за превишаване на служебните си правомощия при подписването на газовите договори с Русия през 2009 година.

Решението на съда предизвика неодобрението на много от световните лидери. ЕС определи присъдата като несправедлива. Недоумение изрази и руският премиер Владимир Путин.

Срещу Юлия Тимошенко баха образувани две дела. Едното обвинение е за нецелесъобразно разходване на 480 милиона евро и превишаване на служебните правомощия при закупуване на автомобили на „Бърза помощ."

Междувременно, срещу експремиера има и друга проверка за 165 милиона долара, свързани с дейността на корпорацията „Единни енергийни системи на Украйна".

Тимошенко беше арестувана на 24 май, след което срещу нея бяха образувани две дела. Едното обвинение е за нецелесъобразно разходване на 480 милиона евро и превишаване на служебните правомощия при закупуване на автомобили на „Бърза помощ." Второто обвинение е свързано с газовите договори с Русия.