Нови обвинения срещу бившия премиер на Украйна Юлия Тимошенко. Те са свързани с дейността на корпорацията „Единни енергийни системи на Украйна". Следователите от Държавната данъчна служба обвиняват Тимошенко в укриването на валутна печалба за над 165 милиона долара.

Преди дни стана ясно, че срещу бившия премиер се водят разследвания по още четири наказателни дела за укриване на данъци.

Припомняме, на 11 октомври Юлия Тимошенко бе осъдена на седем години затвор за превишаване на служебните си правомощия при подписването на газовите договори с Русия през 2009 година.

Решението на съда предизвика неодобрението на много от световните лидери. ЕС определи присъдата като несправедлива. Недоумение изрази и руският премиер Владимир Путин.

Срещу Юлия Тимошенко баха образувани две дела. Едното обвинение е за нецелесъобразно разходване на 480 милиона евро и превишаване на служебните правомощия при закупуване на автомобили на „Бърза помощ."

Второто обвинение е свързано с газовите договори с Русия. Генералната прокуратура официално предяви на 13 април обвинение към Тимошенко за превишаване на длъжностните правомощия при изготвянето на договора за доставка на руски газ през 2009 година. На 11 април първият заместник на Генералната прокуратура на Украйна обясни, че договорите между „Нафтогаз" и „Газпром", в която е договорена цена 450 долара за 1000 кубически метра са причинили щети на държавата в размер на 200 милиона долара.

Тимошенко беше арестувана на 24 май, след което срещу нея бяха образувани две дела. Едното обвинение е за нецелесъобразно разходване на 480 милиона евро и превишаване на служебните правомощия при закупуване на автомобили на „Бърза помощ." Второто обвинение е свързано с газовите договори с Русия.