Според френския президент Франсоа Оланд, използването на химическо оръжие би било причина за военна намеса в Сирия, предадде АФП.

Той увери, че Франция и съюзниците й са бдителни и ще предотвратят всякакво изпозване на такова оръжие.

Работи се по създаването на буферни зони в Сирия - идея, предложена от Турция, тъй като тя няма да е в състояние да приеме огромния брой бежанци.

Франция, по думите му, ще признае временно сирийско правителство, включващо хора от всички кръгове, когато такова бъде създадено.

Оланд заяви по-рано този месец, че ако сирийският президент Башар Асад не се оттегли от власт, е невъзможно да има политическо решение за конфликата.

Той се обяви за свободна, демократична и зачитаща човешките права Сирия.

Това заяви той на конференция в Париж, на която присъстваха френски посланици.

Хеликоптер се разби в сирийската столица Дамаск днес по-рано, съобщи сирийската държавната телевизия.

Според източник от опозицията хеликоптерът е свален от въстаниците.

Свободната сирийската армия съобщи, че хеликоптерът е стрелял по хората в североизточната част на столичния квартал Джобар и че се е разбил в съседния квартал Кубан.

Държавната телевизия потвърди, че хеликоптерът се е разбил до джамията Гхуфран в района на Кабун.

Въстанието срещу правителството на президента Башар Асад продължава с неотслабваща сила.
В почивните дни сирийските опозиционни активисти съобщиха, че около 200 тела са били открити в град на Дараа близо до Дамаск, като обвиниха правителствените войски за "клането".

Вчера ръководителят на Иранската парламентарна комисия по национална сигурност и външна политика Алаеддин Боруджерди се срещна със сирийския президент Башар Асад.
По време на пресконференция в Дамаск след срещата той подчерта, че сигурността на Сирия е Иран, и изрази подкрепата на страната си в Сирия.

Иран планира да представи мирен план за Сирия по време на срещата в 120-членното Движение на необвързаните, на която иранската столица Техеран е домакин от 26 до 31 августв, съобщи говорителят на Министерството на външните работи Рамин Мехманпараст.

Сирийският президент Башар Асад от своя страна се закани, че неговият режим ще осуети чуждестранния заговор срещу Сирия.