Според френския президент Франсоа Оланд, ако сирийският президент Башар Асад не се оттегли от власт, е невъзможно да имаполитическо решение за конфликата, предаде АФП.

Той се обяви за свободна, демократична и зачитаща човешките права Сирия.

Това заяви държавният глава пред новия пратеник за мир в Сирия Лахдар Брахими, за чиято мисия изрази френската подкрепа.

Външното министерство на Сирия по-рано реагира остро срещу изказванията на Брахими.

По думите на алжирския дипломат, цитирани от БиБиСи, той не е сигурен, че ще успее да прекрати войната в Сирия, но ще направи всичко възможно за това.

Говоренето за гражданска война в Сирия противоречи на реалностите и съществува само в главите на заговорниците, контрират от Дамаск.

Това, което става е престъпление срещу сирийския народ от терористи - въоръжени банди на салафитите, подкрепяни от някои страни, се казва още в изявлението на сирийското външно министерство.

 Самият Лахдар Брахими се счита за един от водещите дипломати в света, участвал в разрешаването на сложни конфликти - Ливан, Ирак, Афганистан.

През 1989 година, с неговото посредничество като спецпратеник на Арабската лига, бе сложен край на 15-годишната гражданска война в Ливан.

След седмици отсъствие в публичното пространство сирийският президент Башар Ал-Асад се появи вчера в джамия в столицата Дамаск. Там той се срещна с молещи се по повод празника Рамазан Байарам.

Това е първата публична поява на държавния глава след последната сериозна атака, която взе жертви от правителствените среди. Припомняме, при бомбена експлозия в Дамаск през юли загинаха сирийският министър на отбраната и още трима официални лица.

След това се появиха слухове, че Асад е напуснал столицата на фона за задълбочаващия се конфликт в страната.  Засега не се съобщава нищо от казаното от президента пред молещите се.

Държавната телевизия единствено разпространи кадри, на които се вижда как държавният глава се моли в джамията Рихаб ал-Хамад, намираща се едва на няколкостотин метра от президентския дворец.

Междувременно стана ясно, че на много места в Сирия се провеждат антиправителствени протести. По данни на жители на Дамаск силите за сигурност на режима са блокирали няколко основни централни улици и са обградили някои основни джамии.