Бедственото положение в пернишкия кв. „Рудничар" се удължава с още един месец. Това обяви кметът на общината Иван Иванов, цитиран от БТА.

Той обясни, че е пристигнало официално становище на „Геозащита" и експерти от Минно-геоложкия университет. Там се посочвало, че разрушаването на къщите в квартала не е в резултат на свлачище, а на потъване на земни маси. То било предизвикано от незаконния добив на въглища.

Припомняме, на 1 юли три къщи пропаднаха в изкопани под тях незаконни рудници за добив на въглища в пернишкия квартал "Рудничар". В района бе обявено бедствено положение.

Специалисти подбирали метод за укрепване на земни маси. Кметът обясни, че целият район е надупчен като швейцарско сирене. На места дупките под земята били с 1,8 м диаметър. Експертите обсъждали как да се запълни издълбаното подземно пространство, за да се спре процесът. Оценка на щетите ще бъде направена след това.

Градоначалникът информира още, че полицията пази пострадалите домове от набези. С по 600 лв. са обезщетени двете засегнати семейства. Предоставени са им общински жилища. Едното семейство се е възползвало от дадената възможност, другото категорично отказало.